Sok od krastavca – čuvar lepote i lek za mnoge bolesti

Često govorimo u važnosti svakodnevnog konzumiranja voća i povrća, kao i sveže ceđenih sokova, zato iskoristite sezonu i priuštite sebi najkvalitetnije napitke.

Sigurni smo da je u toku leta krastavac neizostavni deo mnogih salata, ali retko ko od nas ima naviku da popije u toku dana čašu sveže isceđenog soka od ovog povrća.

Sok od krastavca je bogat kalijumom, natrijumom, fosforom, jodom, manganom, gvožđem, kalcijumom, hlorom, kao i vitaminima B i C.

Veoma je dobar kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu. Sok od krastavca čisti i hrani kožu, uklanja podočnjake, povoljno utiče na zdravlje kose, zaustavlja i sprečava opadanje kose, neguje nokte, umiruje različite oblike upala desni, doprinosi zdravlju zuba, deluje kao prirodan diuretik, deluje pozitivno na rad bešike i bubrega, sprečava taloženje kristala mokraćne kiseline u organizmu, utiče na regulaciju krvnog pritiska, poboljšava funkciju krvnih sudova i srca, umanjuje tegobe izazvane reumatskim oboljenjima, deluje pozitivno na nervne funkcije.

Preporučena dnevna količina čistog soka od krastavca je 100 ml. Ono što je važno znati jeste da u sok od krastavca ne treba dodavati so, jer se na taj način gube njegova pozitivna svojstva, pa čak može štetno delovati na ljudsko zdravlje.
Njegovo delovanje pojačava se u kombinaciji sa drugim sokovima, kao što su sokovi ribizle, jabuke, grejpfruta, paradajza.

Priprema: u bledner ili sokovnik ubacite krastavac i dodajite postepeno vodu kako biste dobili željenu gustinu. Ako ne želite da pijete samo sok od krastavca, po svom ukusu napravite različite kombinacije ubacivanjem drugog voća ili povrća.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: