Redovan pregled spašava život!

U stalnoj trci za poslom, napredovanjem, u nastojanju da budemo dobre supruge, majke, ćerke i sestre, među svakodnevnim kućnim obavezama, trudom da održimo društveni život, da zaradimo više, odemo na odmor, ispratimo trendove, budemo lepe, doterane, srećne i zadovoljne, često zaboravljamo ono najvažnije, ono bez čega nam ništa ostalo ne vredi – zdravlje.

Čini nam se da se o zdravlju nikada nije više pričalo, ali nam je prva asocijacija na zdrav život jutarnja joga i smuti za doručak. I koliko god to bilo važno, nije dovoljno.

Od 20. do 26. januara obeležava se evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Svake godine u Evropi od ove opake bolesti oboli oko 60.000 žena, a 30.000 premine. Podaci za našu zemlju su poražavajući. Srbija je peta u Evropi po obolevanju i smrtnosti od ove bolesti. Svakog dana u našoj zemlji jedna žena umre, a četiri obole od ovog raka.

Ono što ohrabruje su procene da je rak grlića materice izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme, pa je tako i slogan ovogodišnje evropske nedelje prevencije “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda.

Dovoljno je da godišnje odvojite samo jedan sat i da umesto kod frizera ili na kafu sa prijateljicom odete na kompletan ginekološki pregled koji uključuje PAPA test, kolposkopiju i ultrazvuk.

Neke žene ovaj pregled odlažu iz straha, ali neznanje vas ne može umiriti, a ukoliko se otkrije na vreme, šanse za izlečenje su velike. Druga grupa žena na preglede ne odlazi vodeći se mišlju da su zdrave i “da se to neće desiti njima”. U ranoj fazi ova bolest nema nikakve simptome i osim redovnog pregleda ne postoji drugi način da se otkrije. Zbog toga je najsigurnije proveriti i bezbrižno otići kući nakon pregleda.

Kada se uverite da ste zdrave, proslavite to tako što ćete provesti dan sa svojom porodicom ili izaći sa prijateljima ponosne na sebe što vodite računa o svom zdravlju i srećne zbog velike privilegije – mogućnosti da uživate u svim malim i velikim životnim radostima. I odmah upišite u kalendar pregled i za sledeću godinu. A na redovan pregled podsetite i sve one žene koje volite.

Čuvajte svoje zdravlje jer je često kasno o njemu misliti onda kada ga izgubimo.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: