Praznični kompot sa suvim šljivama i crnim vinom

Složićete se da je kuvano vino najlepše u vreme paznika. Baš u tim danima vino ima poseban miris, a i ukus. Da li zbog euforije koja vlada svuda oko nas ili su praznici ti koji daju svemu draž? A o blagodetima suvih šljiva i da ne govorimo. Pored toga što su moćni lek kod opstipacije, one čuvaju vaš mozak, preventivno deluju na kardiovaskularni sistem, pospešuju zdravlje kostiju, smanjuju rizik od osteoporoze i mnogih drugih oboljenja. Mnogo je razloga da ih redovno konzumirate, ali ako niste ljubitelj ovog suvog voća, kompotu nećete odoleti.

Kompot je poslastica koju mnogi od nas vezuju za detinjstvo, ali i za hladne dane. Čini se da nema Badnje večeri bez ukusnog kompota od suvog voća. Ako ste odlučili da u prijatnoj kućnoj atmosferi provedete praznike sigurni smo da će kompot od suvih šljiva i crnog vina učiniti da magični trenuci postanu još magičniji.

Danas smo vam pripremili recept za praznični kompot sa suvim šljivama i crnim vinom koji će vas oduševiti, tako da više nećete moći da zamislite praznike bez ove ukusne poslastice. Na vama je da se ušuškate u toplini svoga doma, ali i zagrljaju voljenih osoba, odgledate praznične filmove i uživate u ovoj toploj poslastici.

Recept:

U dve litre vode ubacite 80 do 100 grama šećera i dobro opranih 12 suvih šljiva (ako ste ljubitelji smokvi možete i njih dodati) i kuvajte na umerenoj vatri 15 minuta. Nakon toga dodajte čašu crnog vina i kuvajte još 5 minuta. Skinite sa šporeta i dodajte med po ukusu.

Možete kuvati kompot sa suvim šljivama u kombinaciji sa drugim suvim, ali i svežim voćem, ali u tom slučaju bez dodavanja crnog vina.

 

 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: