Počinje sezona moćnog zelja – odličnog čistača ljudskog organizma

Uskoro nam stiže proleće koje sa sobom donosi niz darova iz prirode, a jedan od najznačajnijih je zeleno lisnato povrće koje spada u najzdravije namirnice koje možemo uključiti u ishranu. Zelje se ubraja u ovu grupu i veoma je korisno za čovekov organizam.

Jednostavan detoks režim ishrane u rano proleće veoma je važan za pravilan početak godine kako biste se oslobodili toksina nakupljenih tokom zime i napunili energijom, a konzumiranje zelja u tom procesu ima značajnu ulogu.

Ukoliko ste u prilici svaki slobodan trenutak iskoristite da prošetate livadom i uberete zelje, a osim što ćete udisati svež vazduh i rasteretiti misli uživajući u prirodi, za sebe ćete prikupiti materijal za veoma hranljiv obrok. Organsko zelje koje raste na prirodnoj svetlosti dodatno pospešuje bogatstvo nutritijenata. Ukoliko niste u prilici da sebi priuštite sveže ubrano sa livade, možete ga kupiti na pijacama po veoma pristupačnim cenama.

Od davnina poznata, ova samonikla biljka ima mnogobrojna lekovita svojstva. Takođe se koristi za pripremanje ukusnih jela. U zelju se nalazi kalcijum koji se gubi termičkom obradom, zato se svo zeleno povrće termički tretira vrlo kratko.

Zelje je veoima bogato raznim mineralima, vitaminima, belančevinama i ugljenim hidratima, ne sadrži masti zbog čega je deo mnogih dijeta. Ovo zeleno lisnato povrće bogato je hlorofilom, a poznato je da hlorofil pomaže u borbi protiv raka. Ova moćna biljka odličan je saveznik u borbi protiv anemije jer sadrži gvožđe. Zelje otvara apetit, poboljšava varenje, a ujedno snižava krvni pritisak. Ova biljka je moćan diuretik što ga čini idealnim za početak prolećne detoksikacije organizma. Zelje je delotvorno u borbi protiv gojaznosti, oboljenja jetre i žuči, kao i dijabetesa. Čaj od zelja pomaže kod raznih upalnih procesa usne duplje, a isitnjen koren stavljen na problematično mesto deluje umirujuće i leči osipe i otoke. Obloge od zelja ublažavaju takođe opekotine i žuljeve. Čaj napravljen od korena zelja ublažava tegobe čira na želudcu.

Zelje sadrži oksalnu kiselinu potrebnu za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, bogato je folatima koji smanjuju depresiju i druge psihološke poremećaje.

Sveže ubrano zelje je najbogatije vitaminom C, a što je starije sve više gubi hranljive materije i zato ga u frižideru možete čuvati najviše 24 časa.

Iako je veoma korisno za zdravlje čoveka, zelje može prouzrokovati probleme kod osoba kod kojih se kamenje u bubrezima i drugim organima lako pojavljuje. Veoma je važno umereno konzumiranje zelja jer u suprotnom može imati negativne posledice kao što su upale želudačno – crevnog trakta, kao i kontraindikacije poput dijareje ili opstipacije.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: