Kurkuma – zlatni začin života

Kurkuma važi za jednu od najzdravijih biljaka na svetu, a poreklom je iz Južne Azije. Ona je tradicionalni indijski začin, a Indija je poznata kao zemlja začina, tako da se retko koje jelo u ovoj zemlji može zamisliti bez ovog dodatka. Pripada familiji đumbira i najčešće se koristi kao začin u obliku žutog praha. Sadrži brojna lekovita svojstva, ali čini se da se ni uprkos tome na našim prostorima ne koristi dovoljno u ishrani.

Kurkumin je aktivni lekoviti sastojak kurkume. Poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Smatra se kao delotvorna terapija u prevenciji malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih bolesti. Kurkuma je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Vekovima unazad poznata su medicinska svojstva ove biljke. Ne postoji nijedan drugi, prirodni sastojak koji je učinkovitiji za smanjenje upala od kurkume. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina, koristi se kao prevencija raka prostate i sprečava njegov dalji rast, delotvorna je u borbi protiv kandide, smanjuje rizik od dečije leukemije, čisti jetru na prirodan način, sprečava rast metastaza kod mnogih vrsta raka, prirodni je lek protiv bolova, reguliše metabolizam i potpomaže mršavljenju, u Kini se koristi kao lek protiv depresije, kao i u borbi protiv mnogih drugih bolesti.

Kurkumu možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, a možete je dodavati i slatkim i slanim jelima. Prstohvat kurkume možete dodati u pirinač, testo za palačinke, supu, kajganu, kao i vaš omiljeni smuti. Jela od povrća odlična su sa ovim dodatkom, posebno pečeni krompir i karfiol koji upotrebom ovog začina dobijaju savršen ukus. Kurkuma će dati jelu lepu zlatno-žutu boju i prijatnu aromu. Ako je dodajete jelima u kombinaciji sa crnim mlevenim biberom, pojačavate njena blagotvorna dejstva. Sami pripremite čaj od kurkume sa samo nekoliko sastojaka – mlevenom kurkumom, provrelom vodom, medom i limunom. Kurkumina protivupalna svojstva čine ovaj čaj idealnim za lečenje grlobolje. Naravno, kao i u svemu, i u upotrebi kurkume ne treba preterivati jer može imati negativno dejstvo na vaš organizam.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: