Koliko je kafa dobra za naš organizam

Pasionirani ljubitelji kafe početak dana ne mogu da zamisle bez šoljice ovog napitka, ali sa druge strane postoje i oni koji u njoj ne uživaju, već bi šolju kafe radije zamenili šoljom čaja ili čašom sveže isceđenog soka. Danas je ispijanje kafe omiljeni ritual većine ljudi, sociološki momenat koji se odnosi na uživanje, odmor i druženje, ali i užitak koji se ne može uporediti ni sa čim. U praksi se često vode debate  o prednostima i nedostacima kafe, kao i o tome koliko je korisna, ali i štetna po naše zdravlje.

Prema istraživanjiuma, kafa bez zaslađivača je dobra za naš organizam i dugoročno čuva našu memoriju, podstične moždane aktivnosti i štiti od demencije. Sadrži prirodne antioksidante, poboljšava efikasnost enzima koji regulišu insulin i glukozu i na taj način sprečava nastanak Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2, štiti jetru, preventivno deluje na nastanak nekih vrsta kancera. Može poslužiti i u svrhu lepote, nege čitavog tela, kože i kose. Jedini izuzetak su trudnice, kojima se ne preporučuje unos kofeina u organizam jer povečava šanse za pobačaj.

Ako ste strastveni ljubitelj kafe i vaša jutarnja rutina od jedne kafe prerasta u nekoliko šoljica u toku dana, vodite računa. Preterano konzumiranje ovog napitka, posebno na prazan stomak može dovesti do nuspojava, kao što su nervozan stomak, povećana anksioznost i nervoza, ubrzano lupanje srca, insomnija, tremor mišića i povećan krvni pritisak. Važno je da znate da nijedan napitak, pa ni kafa ne može da nadomesti neophodan dnevni unos vode u organizam, stoga je potrebno da pijete minimum 2 litre vode u toku dana. Prevelike količine kofeina mogu negativno uticati na vaš kardiovaskularni sistem, sastav kostiju, kvalitet sna, pa čak i na vaš centralni nervni sistem, a možete stvoriti i toleranciju na kofein, pa samim tim pozitivna svojstva kafe ne mogu doći do izražaja.

Iz navedenog možemo da zaključimo da je ključ u umerenosti. Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u ispijanju kafe. Savetujemo da ne pijete više od 3 šolje kafe na dan, kao i da je ne pijete na prazan želudac kako ne biste imali zdravstvene probleme i kako biste mogli da uzmete iz ovog napitka samo ono najbolje.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: