Kako se zaštititi od koronavirusa

Verujemo da je proteklih nedelja najtraženiji pojam na internetu upravo koronavirus i saveti kako se zaštititi od njega. Društvene mreže i portali puni su tekstova sa preporukama lekara, naučnika ili ljudi koji su se izlečili od njega. S obzirom da se radi o novom virusu, mnoge stvari su još uvek nepoznate, svakodnevno se radi na njegovom ispitivanju, pa se tako može naći i veliki broj netačnih i kontradiktornih informacija. Iako ste osnovne savete verovatno već čuli, podsećamo vas kako da se na pravilan način zaštitite.

IZBEGAVAJTE KONTAKTE

Ovo je osnovno pravilo zahvaljujući kome je Kina uspela da spreči masovno širenje zaraze, a zbog čijeg nepoštovanja svakodnevno gledamo tužne snimke iz Italije. Svaki međusobni kontakt povećava šansu da se virus širi i vodi nekontrolisanom rastu epidemije i broja obolelih. Neretko nosioci virusa nemaju nikakve simptome i ne znaju da su zaraženi, pa tako nastavljaju da ga šire. Izolujte se. Ostanite kod kuće. Na taj način ćete sprečiti da se zarazite i vi, ali i drugi oko vas.

DRŽITE ODSTOJANJE

U situacijama kada morate izaći kako biste otišli u prodavnicu ili izveli psa u šetnju, držite odstojanje od svih prolaznika dva metra. To je dovoljna razdaljina koja će sprečiti da se virus širi među ljudima. Nemojte se rukovati ili na drugi način dodirivati sa ljudima. Ukoliko kijete ili kašljete učinite to u lakat ili maramicu koju ćete nakon toga baciti, a nakon toga operite ruke.

NOSITE ZAŠTITNU MASKU

Ako već morate da se krećete zbog odlaska na posao ili u nabavku, nosite zaštitnu masku. S obzirom da se radi o respiratornom virusu, ako zaštitite nos i usta, u velikoj meri smanjujete šansu za širenje virusa. Međutim, važno je znati kako se maska koristi. Kada su u pitanju hirurške maske, njih možete nositi maksimum dva sata. Ukoliko kinete ili se zakašljete u masku ona gubi funkciju. Pre stavljanja maske operite ruke, dok je nosite ne dodirujte je, pre skidanja ponovo operite ruke, a kada skinete masku odmah je bacite u smeće. S obzirom da je trenutno nestašica maski u apotekama, možete improvizovati i napraviti sami pamučnu masku koju možete prati i koristiti više puta.

PERITE RUKE

Iako bi ovo trebalo da bude osnovno pravilo za vođenje lične higijene, ovih dana posebno je važno naglasiti značaj čestog pranja ruku. Perite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi pri ulasku u stan, pre dodirivanja lica, pre pripremanja obroka, pre jela, ali i što češće u toku dana. U situacijama kada vam nisu dostupni voda i sapun koristite dezinfekciona sredstva na bazi alkohola.

DEZINFIKUJTE

Koronavirus prenosi se kapljicama koje nastaju prilikom govora, smejanja, kijanja ili kašljanja i mogu pasti na okolne predmete i površine na kojima se virus može zadržati određeni vremenski period. Zbog toga je važno da dezinfikujete alkoholom površine u stanu i radnom prostoru koje se često dodiruju. Stručnjaci savetuju da nakon ulaska u stan dezinfikujete obuću ili je ostavite van stana, da provetrite jaknu, a ako imate kućne ljubimce nakon šetnje im temeljno operite šape vodom i sapunom.

NE DODIRUJTE LICE

Prosečna osoba nesvesno dodirne lice više od 20 puta u roku od sat vremena. Dovoljan je jedan dodir očiju, usta ili nosa da se virus sa ruku preko sluzokože unese u telo. Razmišljate o tome da ne dodirujete lice rukama ukoliko nisu oprane.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: