Kakav puder odgovara vašem tipu kože

Kada je u pitanju šminka i šminkanje sve žene imaju istu dilemu i pitanje kako odabrati odgovarajući puder i boju pudera. Zato smo sve naše nedoumice vezane za ovu temu rešili razgovorom sa šminkerkom Jelenom Mandić, koju ste imali prilike da upoznate kroz naše tekstove.

Prvo što treba da znamo jeste kakav je naš tip kože, jer se po tome određuje i kakva tekstura pudera nam odgovara, poručila nam je Jelena.

Masan tip kože

Ukoliko imate masniji tip kože usmerite se ka puderima koji imaju mat efekat završnice. To su uglavnom puderi koji u sebi ne sadrže ulja (oil free). Oni uglavnom imaju malo gušću teksturu i pokrivna moć može da ide od srednje ka jačoj, jer masnu kožu po prirodi odlikuje da često bude malo problematična, pa se zahteva od pudera i jača pokrivna moć. Veliku ulogu kod masnijeg tipa kože igra puder u prahu ili kamenu, koje žene nemaju naviku da koriste. On izuzetno produžava trajnost tečnog pudera u toku dana i efekat mat izgleda kože.

Suv tip kože

Ukoliko imate suvlji tip kože tražite laganije pudere koji imaju ulja i hranljive sastojke u sebi da nahrane i hidriraju kožu. Ovaj tip kože uglavnom nije problematičan, ali je koža dosta tanka i borice oko očiju i usana kod ovih tipova kože su naglašenije. Iz tog razloga ne treba preterivati sa količinama pudera na licu i izuzetno je bitna prethodna dobra priprema lica, odnosno hidratacija. Kod ovog tipa kože treba izbegavati pudere u prahu ili kamenu ili ih veoma malo koristiti na određenim zonama na licu.

Nakon što odredite koji puder odgovara vašem tipu kože, potrebno je izabrati odgovarajuću boju. Boju uvek probajte na dnevnoj svetlosti i na viličnoj kosti ili vratu, nikada na ruci. Na ruci procenu može da uradi samo vešto oko stručnjaka koji odlično poznaje boje i tonove.

Jelena savetuje da uvek imate dva pudera, svetlijeg i tamnijeg tona i da ih po potrebi mešate do svoje idealne nijanse. Žene sa našeg podneblja većinom imaju neutralan do žućkast podton kože, pa je potrebno izbegavati pudere koji svojom bojom vuku na roze podton.

Za odabir idealnog pudera potrebno je odvojiti vreme za testiranje i eksperimentisanje sa bojama i teksturama. Treba jasno utvrditi šta je to što želimo od pudera i naravno koji iznos novca želimo da izdvojimo za kupovinu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: