Jednostavni saveti koji će vam pomoći da pobedite nesanicu

Nesanica ili insomnija je čest poremećaj sna koji otežava uspavljivanje ili održavanje sna, ili oboje. Najčešće se ispoljava tako što osoba koja pati od ovog poremećaja ne može dugo da zaspi, ali se pod nesanicom podrazumeva i kada je san u toku noći isprekidan čestim buđenjem, kao i buđenje rano ujutru, nakon koga osoba nije u stanju da nastavi da spava. Njeni najčešći uzroci su stres, depresija, uzimanje određenih lekova, kafa, nikotin i alkohol, a često pogađa osobe starije životne dobi.

Stručnjaci savetuju da je odrasloj osobi potrebno između 6 i 8 sati sna kako bi organizam mogao normalno da funkcioniše narednog dana, mada sama dužina sna varira od osobe do osobe. Nedovoljna količina sna negativno utiče na kvalitet života, značajno smanjuje koncetraciju i otežava obavljanje svakodnevnih poslova, a osobe koje pate od nesanice umorne su, bezvoljne i neraspoložene.

U nastavku teksta vam donosimo savete kako na prirodan način da pobedite nesanicu i poboljšate svoj san.

  • Uveče pred spavanje popijte šolju toplog mleka, zaslađenog sa medom, a možete i kašiku meda da razmutite u čaši tople vode.
  • Veoma delotvoran način ublažavanja nesanice jeste da eteričnim uljem lavande pred spavanje namažite slepoočnice. Poznato je da lavanda ima umirujuće dejstvo  i predstavlja tradicionalni lek za umirivanje i i ublažavanje nesanice, kao i protiv glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Osušenim cvetovima lavande možete puniti jastuke jer će vas opustiti i poboljšati vam san. Dovoljno je i da stavite lavandu ispod jastuka.

 • U toku dana popijte minimum jednu čašu sveže ceđenog soka od voća i povrća ( možete praviti sok od zelja, kelja, blitve, kupusa, krastavaca, peršuna, paradajza, brokolija, jagoda, banana, kivija, višanja, nane, šipka, grožđa ili kombinacijom namirnica koje volite). Redovnim konzumiranjem ovakvih napitaka vaš san će biti daleko kvalitetniji. Za staračku nesanicu preporučuje se čaj od crvenog gloga.
 • Meditacija odlično utiče na nesanicu jer se ona zasniva pre svega na pravilnom disanju. Kada se usresredite na pravilno disanje i oslobodite um od svih misli vaši mišići će se opustiti, a vi ćete utonuti u san.
 • Izbacite obilne količine, kao i jaku hranu za večeru. Lagan obrok olakšava varenje hrane, a samim tim poboljšava kvalitet sna.
 • Čajevi od različitih biljaka poput lavande, matičnjaka, majčine dušice, jagorčevine i  hmelja su tradicionalni napici koji se vekovima koriste za lepši san.
 • Vežbajte minimum 20 minuta dnevno, jer redovna fizička aktivnost ima višestruka delotvorna svojstva na vaš organizam, a pozitivno deluje i na regulisanje nesanice.
 • Izbegavajte popodnevni odmor.
 • Ukoliko vas muči nesanica obavezno proverite magnezijum. Dva najvažnija simptoma nedostatka magnezijuma su anksioznost i nesanica. Neretko se dešava da čovek kroz hranu ne unese dovoljne količine magnezijuma pa je potrebno da uzima kroz supemente, zato ako imate problem da zaspite proverite da li vam fali ovaj mineral.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: