Glina – lekovita blagodet u prahu

Već ste kroz rubriku “Zdravlje” mogli da zaključite koliko često apelujemo na zdrav život i na eliminisanje štetnih navika iz ishrane. Koliko god vodili računa, nezdrava životna sredina indirektno utiče da ne živimo potpuno zdravim životom (jer su nam zemljište, vazduh i voda zagađeni), ali sa druge strane od prirode dobijamo mnoge blagodeti koje treba na pravi način da iskoristimo.

Jedna od takvih prirodnih blagodeti jeste glina. Hiljadama godina unazad ljudi su spoznali lekovita svojstva gline i iz nje uzimali samo najbolje. Glina se smatra jednim od najvećih prečišćivača organizma, jer poput magneta privlači sve toksine iz tela i izbacuje ih putem probavnog trakta. Odlična je u podizanju imuniteta.

Redovno čišćenje organizma od toksina može sprečiti nastanak mnogih bolesti, a i ujedno čini da se osećamo bolje jer dovodi telo u ravnotežu i balans.

Postoje dve vrste gline, za spoljašnju (koja se koristi za maske i meleme) i ona za unutrašnju upotrebu (koja je sertifikovana i na pakovanju mora biti naznačeno da je za oralnu upotrebu) koja se može koristiti i za spoljašnju upotrebu, ali obrnuto nije moguće. Postoje crvena, bela, žuta i zelena, najznačajnija glina.

Glinu za unutrašnju upotrebu pijete, a pripremate je tako što u staklenoj čaši razmutite jednu malu kašiku gline u čaši vode, najbolje mlake mineralne kako bi se glina što bolje razmutila (isključivo mešajte drvenom ili plastičnom kašičicom, jer metalne predmete ne bi trebalo koristiti kako bi se sprečio proces uzajamne oksidacije metalnog predmeta i gline), ostavite 2-3 sata da odstoji, može i duže i nemešajući popijte. Nemojte da mešate kako bi glina koja se nataložila na dnu čaše tu i ostala nakon što popijete vodu. Najbolje je piti ujutru i uveče na prazan želudac, pre jela.

Najefiksnija upotreba gline je na sledeći način, ali zapamtite na ovakav način možete da je koristite 2-4 puta godišnje:

Prva nedelja: ujutru, na prazan stomak, pijte glinu ne mešajući je (ostavite talog na dnu čaše).

Druga nedelja: ujutru na prazan stomak pijte glinenu vodu koju ste prethodno promešali drvenom kašikom i ostavili da malo odstoji.

Treća nedelja: pošto ste promešali rastvor gline u vodi drvenom kašikom, popijte ga odmah, na prazan stomak.


Detoksikacija glinom ne bi smela da traje duže od tri nedelje u kontinuitetu, jer može izazvati dehidraciju bez obzira na povećan unos tečnosti, ali vam savetujemo da se konsultujete sa lekarom ako glinu koristite u svrhu lečenja.

Ako koristite glinu kao napitak, ona je dobra za umanjenje gorušice, virusnih dijareja, anemije, oboljenja disajnih puteva, neugodnog zadaha iz usta, smanjenje holesterola, triglicerida, regulisanje crevne flore, povećavanje resorbcije hrane u crevima, olakšava menstrualne tegobe, a ujedno i pomaže jetri u procesu detoksikacije i snižava jetrene enzime kao i protok žuči, a pomaže i u prevenciji kod gojaznosti. Ukoliko  glineni prah nanesete na četkicu za zube i koristite kao pastu, izbelićete zube i ojačati zubnu gleđ i desni. Miris znoja putem kog se izbacuju otrovi iz tela se gubi redovnom upotrebom ovog detoksikacijskog napitka.

Glina je prirodno sredstvo za negu kože lica i tela, a maske sa glinom su efikasne u lečenju akni, alergija kože, ekcema, ujeda insekata, rana i opekotina, psorijaze, dermatitisa, kao i u ublažavanju reumatskih bolova.

Kosu možete s vremena na vreme oprati glinom jer čisti kožu glave, daje kosi sjaj i volumen, otklanja masnoću i prljavštinu i pospešuje rast kose. Može se koristiti i kao kupka koja relaksira telo i otklanja umor i stres. Napunite kadu vodom i rastvorite glinu u prahu i ostanite u vodi 30 minuta.

Glinu nije preporučljivo da koriste osobe sa visokim nekontrolisanim ili varijabilnim pritiskom koji ne reaguje na medikamentoznu terapiju, kao i osobe koje uzimaju lekove ili suplemente. Ako koristite glinu kao masku preporučuje se za masnu kožu jer je isušuje i može dodatno isušiti već suvu kožu. Prah gline može da pogorša stanje obolelima od asme, alergičnima na polen, kao i plućnim bolesnicima, zato pažljivo rukujte nearastvorenom glinom ako imate neke od ovih problema.

 

 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: