Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Save

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, u ponedeljak, 29. aprila od 20 časova, u kripti Hrama Svetog Save Centar beogradskih festivala (CEBEF) organizuje Vaskršnji koncert.

Publika će imati priliku da čuje domaće autore već od početka komponovanja crkvenih pesama npr. Isaiju Srbina, zatim uobičajene horske kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca, Kornelija Stankovića, Koste Manojlovića, ali i savremene srpske kompozitore – Dimitrija Golemovića, Aleksandra Vujića, Vladimira Milosavljevića i Vojislava Ilića. Ovo će biti jedna retrospektiva duhovne muzike, a tema Vaskršnjeg koncerta, pored Vaskrsa je i obeležavanje 800 godina od dobijanja autokefalnosti srpske crkve.

Na koncertu će nastupiti podmladak i dečji hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, Dečji hor Prvog beogradskog pevačkog društva, Dečji crkveni hor “Blagoslov“ iz Sremske Mitrovice, Gradski ženski hor “Barili“ iz Požarevca, Pevačko društvo Mokranjac, SPD “Srbadija“ iz Bijeljine, Hor Hrama Svetog Save i Niška crkvena pevačka družina “Branko“.

Na programu su duhovne i narodne pesme, napevi, molitve, pesme o Vaskrsu, a učestvovaće i dramski umetnici Tamara Dragičević i Petar Benčina, koji će čitati duhovne tekstove u pauzama između nastupa horova i pevačkih društava.

Horovima će dirigovati Borjana Stražmeštrov, Radmila Knežević, Tamara Pajkanović, Katalin Tasić, Katarina Stanković, Jelena Milićević Trakilović i Sara Cincarević.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: