Sutra počinje najveći događaj u jugoistočnoj Evropi – Međunarodni sajam knjiga

Međunarodni sajam knjiga, 63. po redu, održaće se od 21. i do 28. oktobra, a pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću pripala je čast da otvori ovu najprestižniju i najstariju kulturnu manifestaciju u regionu, posvećenu knjizi. Neformalno poznata kao praznik knjiga, ova manifestacija će se održati pod sloganom “Radost čitanja”.

Na Beogradskom sajmu knjiga, koji zauzima centralno mesto u kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope, okupiće se izlagači i pisci kako iz zemlje, tako i inostranstva, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf.

U vreme kada se suočavamo sa digitalnom revolucijom i takozvanom “krizom čitanja”, Sajam knjiga je manifestacija koja se bavi promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja radi podsećanja na univerzalnu vrednost literature.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Prema rečima predsednika Odbora Beogradskog Sajma knjiga, Zorana Avramovića, prošle godine je bilo 116 inostranih izlagača na Beogradskom sajmu knjiga, a izložbeni prostor je dupliran sa 15 na 30 hiljada kvadratnih metara.

“Dočekaćemo 5.000 učesnika, 500 programa i brojnu publiku, a cena karte i dalje ostaje nepromenjena i iznosi 150 dinara”, poručio je je Avramović podsetivši da je raspodela prostora uvek bila najveći problem Beogradskog sajma knjiga.

U sali “Desanka Maksimović”, koja je namenjena najmlađima, proslaviće se 120 godina od rođenja poznate pesnikinje.

Ambasador Maroka, Muhamed Amin Belhaž, najavio je posetu ministra kulture Muhameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka, kao i da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka. Neki od njih su pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljica i prevodilac Sanae Čairi, Abdulah Bususf, Tahar Ben Želun i drugi.

Pored Maroka, na sajmu će učestvovati i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Rusije, Slovenije, SAD, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga biće nagrađeni izdavač i izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine i izdavač iz dijaspore. Biće dodeljena posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za izdavača, knjigu ili strip, za mladog dizajnera, kao i nagrade “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu i za najlepšu dečiju knjigu.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će radnim danima raditi od 10 do 20 časova, osim petka i vikenda kada će raditi do 21 čas.

“Školski dan” je u četvrtak, 25. oktobar, a “porodični dani” su u ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobra.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: