Sinoć je otvorena izložba “Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića”

Sinoć je u Beogradu otvorena izložba našeg velikog slikara Paje Jovanovića pod nazivom “Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića”, povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda.

Slikar je rođen 1857. godine u Vršcu. Akademiju likovnih umetnosti u Beču upisao je 1877. godine, a po završetku studija dosta je putovao. Naslikao je čuvene istorijske kompozicije kao što su Seoba Srba, Proglašenje Dušanovog  zakona, portrete poznatih ličnosti kao i monostase u crkvama u Dolovu i Novom Sadu.

Atelje Paje Jovanovića, opremljen je u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki. Po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka. Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju Paje Jovanovića koji se nalazi u okviru Muzeja grada Beograda. Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji. Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Autorka izložbe je kustos Isidora Savić, čija je ideja bila da oživi enterijer i evocira atmosferu bečkog ateljea našeg čuvenog slikara, čiji je inventar po njegovoj želji predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine. Izložbu je otvorio Petar Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, a za posetioce će biti otvorena do 26. januara 2019. godine. Muzej se nalazi u ulici Kralja Milana 21/IV i otvoren je petkom od 10 do 18 časova, subotom od 10 do 17 časova i nedeljom od 10 do 14 časova.

Realizaciju izložbe u organizaciji Muzeja grada Beograda podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: