Prvi festival u Beogradu posvećen Vasiliju Mokranjcu

Prvi “Vasilije Mokranjac festival” biće održan od 22. do 24. novembra u Beogradu u organizaciji fondacije “Vasilije Mokranjac”, koja za cilj ima očuvanje i promociju muzičkog opusa i umetničke ličnosti Vasilija Mokranjca, akademika SANU.

Vasilije Mokranjac, čuveni srpski kompozitor i jedan od najistaknutijih muzičkih stvaralaca u Srbiji u drugoj polovini 20. veka, poreklom je iz jedne od najčuvenijih srpskih muzičkih loza. Bio je profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Beogradu i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti.

U organizaciji Fondacije Vasilije Mokranjac, festival otvaraju predstavnici generacija mladih domaćih umetnika, 21. novembra od 18.00 u Galeriji SANU, koncertom na kojem će kompozicije Vasilija Mokranjca izvoditi mladi pijanisti.

Najbolji mladi neafirmisani pijanisti izabrani su putem audicije, u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije. U cilju promocije, popularizacije i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca i domaće umetničke muzike, Fondacija je pod pokroviteljstvom SOKOJ-a za tri najuspešnija izvođenja klavirskih dela Vasilija Mokranjca obezbedila i novčane nagrade (ukupan iznos od 100.000 dinara).

Druge festivalske večeri, 22. novembra od 19.00 u Kulturnom centru Beograda (galerija Artget), publici će se u okviru Okruglog stola na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca obratiti najeminetniji stručnjaci iz sveta umetničke muzike u Srbiji. Akademici SANU Dejan Despić, Dimitrije Stefanović, Ivan Jevtić, Svetislav Božić, zajedno uz Nadeždu Mosusovu, Svetlanu Maksimović, Melitu Milin, Katarinu Tomašević, Ivanu Medić i Sandru Belić govoriće o velikanu srpske umetničke muzike iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Festival će zatvoriti “Gala koncert”, koji će se održati 23. novembra od 19.00 u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Na završnom koncertu Festivala nastupiće najistaknutiji interpretatori umetničke muzike iz Srbije i inostranstva – pijanisti Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ivana Medić, Jelena Đajić-Levajac, Vedrana Subotić, Vladimir Gligorić, Ratimir Martinović, violinista i koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović i violončelistkinja Sandra Belić.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: