Premijera predstave o Fridi Kalo “Ja sam ptica, ja sam sve”

Premijera predstave pod nazivom “Ja sam ptica, ja sam sve” posvećene čuvenoj Fridi Kalo održaće se 30. marta na sceni “Kult” u Ustanovi Kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.

Ova predstava je nastala kao doktorski rad Katarine Orlandić na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tema predstve je bol Fride Kalo kao i njena unutrašnja borba sa njim. U osnovi, predstava je monodrama u kojoj se verbalni elementi prepliću sa koreodramskim elementima koji preuzimaju glavnu ulogu. Kada je reč o glumačkom izrazu akcenat je stavljen na fizičku ekpresiju.

Odabirom slika Fride Kalo, njihovim raščitavanjem i detaljnim proučavanjem njenog života nastao je tekst predstave. Njen život i stvaralaštvo bili su zasnovani na kontrastima, ispunjeni veselim bojama i ujedno crnilom, u njima su u isto vreme vladali sreća i tuga, ali i smeh i pesma nasuprot tišini i samoći ateljea gde je uživala i gde su nastajale njene slike. Te krajnosti Fride Kalo jesu inspiracija i povod da se u radu oživi njen lik.

Troje mladih glumaca: Đorđe Galić, Filip Milićević i Jovan Živković koji su akteri predstave, u ulozi su Fridinih demona smrti, seksualnosti, volje za životom, ega, ljubomore, strasti, straha, ponosa, umetnosti, sa zadatkom da je opomenu da ništa u životu ne može da se izbegne i da se sve iz njene mašte i kreativnosti može predstaviti kao nadrealna slika njenog sveta kao način suočavanja sa tragičnom sudbinom. Od njih može na kratko da pobegne, ali ne može da ih se otarasi. Bol je sveprisutna.

Muzika koju je kompozitorka Katarina Ranković komponovala za predstavu nastala je sa ciljem da dočara atmosferu Fridinog unutrašnjeg stanja, ona kao lik prati njenu borbu sa sobom i sa bolom.

Pretpremijera predstave će se održati 29. marta u 20 časova,  premijera 30. marta u 20 časova. Putem telefona 060 2424860 možete dobiti više informacija o kartama.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: