Počinje Beldocs

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs 2019 biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu.

U nekoliko bioskopskih dvorana biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u četrnaest različitih selekcija.

Pored domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umetničkim i političkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Premijerom filma “Linija života”, u režiji Darka Bajića, 8. maja od 20 časova, u Kombank dvorani svečano će biti otvoren dvanaesti Beldocs. Dokumentarac prati život i rad rediteljevog oca, akademskog slikara Miloša Bajića, a kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja 20. veka – period Drugog svetskog rata.

Film “Linija života”

Na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, premijerno će biti prikazan srpski dokumentarac “Električni Orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić koji predstavlja portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

Na predstojećem festivalu biće prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje.

U iščekivanju predstojećeg Beldocs-a, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa prethodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu.

Program festivala, kao i informacije o ulaznicama možete naći na sajtu festivala.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: