Počinje Bašta fest

Internacionalni festival kratkog igranog filma održava se po šesti put od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti.

Ova godišnja manifestacija održava se svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Bašta fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički i prateći program na ovu predivnu regiju. Svi delovi programa odvijaju se na otvorenom: projekcije na obali jezera Perućac i u parku Borići, žurke (muzički program) na obali Drine, kao i dnevni program za učesnike i edukativni program za osnovce i srednjoškolce. Ideja je bila od samog početka da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca.

Glavni program je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Selektor festivala Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Majom Šuša, izabrao je 24 filma iz 18 zemalja, od toga četiri domaća. U tri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, BiH, Danske, Švedske, Poljske, Austrije, Francuske, SAD, Kanade, Belgije, Grčke, Italije, Irana, Holandije i Islanda.

Ove godine uvodi se novi Industry program – besplatna radionica za prezentaciju projekta namenjenu mladim filmskim rediteljima iz Srbije – Bašta pitch. Mentorka programa je scenaristkinja i producentkinja Mina Đukić. U okviru Industry programa mladi reditelji koji se prijave će u višednevnom radu sa mentorom proći kroz pripremu za završni pič (prezentaciju) poslednjeg dana festivala kada će od strane žirija biti izabran pobednik, koji dobija novčanu nagradu od 500 evra za početak rada na svom ostvarenju.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: