Onlajn pozorišni festival

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) tradicionalno se svake godine održava u organizaciji studenata menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Zbog aktuelne društvene situacije, ovogodišnji festival, 15. po redu, umesto na uobičajen način, održava se onlajn od 14. do 20. marta pod sloganom “Buđenje”.

Festival je originalno trebalo da okupi 11 akademija iz Evrope u različitim beogradskim pozorištima, međutim zbog širenja koronavirusa, organizatori su odlučili da redefinišu koncept i poruku ovogodišnjeg festivala, u želji da odgovorno i racionalno reaguju na trenutne događaje, smatrajući istovremeno da je vrlo važno da se u ovim okolnostima interkulturalna razmena, učenje i podrška ne prekinu, već da se održi u novom obliku, kako bi omogućili buđenje i podstakli akademsko umrežavanje u izazovnim trenucima.

Novonastala koncepcija festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način. Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni u onlajn okruženje, gde, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imaju priliku da učestvuju putem lajv strim prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Sve ove sadržaje publika može da prati na sajtu festivala i Jutjub kanalu. Nakon predstava održavaju se diskusije sa profesorima iz inostranih akademija na temu uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

Prateći program realizuje se kroz tribine o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima. U digitalnom okruženju biće održane i izložbe studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Katedre za kameru Fakulteta dramskih umetnosti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: