Narodni muzej u Beogradu obeležava 175. godišnjicu

U petak 10. maja 2019. u 13 časova svečano će biti obeležena jubilarna 175. godišnjica od osnivanja prvog državnog muzeja u Srbiji, Narodnog muzeja u Beogradu.

Tim povodom će u muzejskom Atrijumu biti otvorena izložba Petar Ubavkić – dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, simbolično podsećajući da je upravo izložba Ubavkićevih radova bila među prvima koje je za javnost organizovao Narodni muzej, otpočinjući bogatu izložbenu delatnost. 

Od približno osamdeset skulptura za koje se zna da ih je izveo naš prvi akademski obrazovani vajar, danas je sačuvano tridesetak. Među njima su tri čuvene Ubavkićeve biste na Kalemegdanu – Đure Daničića, 1891, Jovana Gavrilovića, 1893, Đure Jakšića, 1896, kompozicija Takovski ustanak, 1898-99, u Takovu i na zelenoj površini u Ulici kneza Miloša u Beogradu; kao i poprsja Vuka Karadžića, Josifa Pančića i Dositeja Obradovića, ispred pročelja Treće beogradske gimnazije u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Ovom prilikom Narodni muzej će izložiti devet Ubavkićevih ostvarenja, u sećanje na velikog umetnika, ali istovremeno i kao simbolični gest kojim se podseća da je davnih dana izložba radova Petra Ubavkića bila prva vajarska izložba održana u Srbiji, upravo u Narodnom muzeju 1882. godine. Njome je najstarija muzejska institucija otpočela svoju bogatu izložbenu delatnost, koja traje do danas.

Posetioci će do 20. maja biti u mogućnosti da vide i sledeće Ubavkićeve radove: Ciganka, 1885, mermer, Portret kraljice Natalije, 1887, mermer; Kralj Aleksandar Obrenović, 1895, bronza; Vuk Karadžić, 1889, mermer; Karađorđe i kralj Petar I, 1904, plaketa bronza, Portret Branislave Simić, 1904, bronza; Portret starog oficira, 1908, reljef bronza. Prvog dana manifestacije autorka izložbe, muzejski savetnik Vera Grujić, takođe i kustoskinja Zbirke jugoslovenske skulpture Narodnog muzeja, održaće predavanje o Petru Ubavkiću i delima iz Narodnog muzeja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: