Konvencija “Chibicon” 2019. u Domu omladine

U Domu omladine Beograda od 1. do 3. februara 2019. biće organizovana prva Sakurabanina konvencija u ovoj godini “Chibicon”.

Društvo Sakurabana je osnovano od strane ljubitelja anime, mange, japanske muzike, filma, i kulture uopšte. Cilj društva je promocija i upoznavanje ljudi u Srbiji i regionu sa svim elementima japanske popularne kulture putem medija, festivala, kao i tematskih zabava.

Društvo Sakurabana i Dom omladine Beograda, uz podršku Ambasade Japana u Srbiji 2008. godine pokrenuli su Festival “Japanizam”. “Japanizam” je jedini festival u regionu koji se bavi promocijom japanske pop kulture, u šta spadaju strip, animirani film, igrani film, moda, muzika, video igre, plesovi i drugo.

Konvencija “Japanizam” je izmenjena i proširena, pa sada “Chibicon” obuhvata i teme iz kultura drugih azijskih zemalja, ali u suštini ovo je “mini” konvencija japanske pop kulture.

Tema ovogodišnjeg “Chibicon-a” će biti “Aurora Borealis“, popularnija pod nazivom polarna svetlost.

“Iako se polarna svetlost može videti tokom više perioda u toku godine na arktiku, mi u toplijim krajevima asociramo polarnu svetlost sa zimom i novom godinom, zbog čega smo baš to izabrali za ovogodišnju temu. U Japanu se polarna svetlost pojavljuje izuzetno retko, i to isključivo na najsevernijim ostrvima arhipelaga, ali ni to nije sprečilo Japance da u bojama te svetlosti vide izvor inspiracije i divljenja, kao i u svemu lepom iz prirode.” poručuju iz Sakurabane.

Konvencija će i ovog puta trajati tri dana, a pripremljena su zanimljiva predavanja, tribine, kvizovi, takmičenja, žurke, prodajni sajam, izložbe.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: