Izložba “Čarobna Milena” u Domu Jevrema Grujića

Ako ste se umorili od praznične hrane i filmova, a hladno vam je za aktivnosti napolju, donosimo vam predlog kako da provedete neki od predstojećih dana. U Domu Jevrema Grujića traje izložba jedne od najpoznatijih srpskih slikarki Milene Pavlović Barili, pod nazivom “Čarobna Milena”.

Na izložbi je predstavljeno preko 40 dela: Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom – intrigantnom slikarkom i pesnikinjom koja je obeležila ne samo srpsku, već i svetsku umetničku scenu. Izložena dela su i kolekcija Fondacije Milenin dom – Galerije Milene Pavlović Barili i Galerije Matice srpske.

Milena Pavlović Barili jedna je od najuspešnijih i najpoznatijih predstavnica srpskog slikarstva i evropske umetničke avangarde 20. veka. Rođena je u Požarevcu 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović, učiteljice i potomka kraljevske loze Karađorđevića i Bruna Barilija, poznatog italijanskog kompozitora, muzikologa, pisca i pesnika. Školovanje započinje u Umetničkoj školi u Beogradu odakle odlazi u Minhen na Umetničku akademiju. Stvarala je u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Španiji. Spoj različitih kultura rezultirao je delima koja dočaravaju razna podneblja i ambijente na poseban način. Usavršavala se u Parizu, Rimu i Londonu gde je održavala samostalne izložbe. Njeno stvaralaštvo obeleželi su iracionalno, san i nadrealizam. Često je slikala portrete, a u njih je neretko ugrađivala sopstveni lik. Pred početak Drugog svetskog rata odlazi u Njujork i počinje njena američka faza stvaralaštva gde je sarađivala sa čuvenim modnim časopisima. Tokom čitavog života pisala je poeziju na srpskom, italijanskom, francuskom i španskom. Umrla je iznenada u Njujorku u 36. godin života i ostavila neizbrisiv trag u svetskoj umetnosti.

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat “Velikani srpskog slikarstva”, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića, Petra Lubarde i Paje Jovanovića.

Izložba je otvorena 8. novembra, a traje do 31. marta, tako da imate dovoljno vremena da isplanirate svoju posetu. Radno vreme Doma Jevrema Grujića kada se može posetiti izložba je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenim turama na svakih sat vremena.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: