Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” održaće se od 11. do 16. januara pod sloganom “Savršenih dvanaest” na Mećavniku, na Mokroj Gori. Festival čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica kao i prethodnih godina biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

Festival će otvoriti dokumentarni film “Pepe, jedan uzvišen život” Emira Kusturice, posvećen Hoseu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao u Veneciji. To je priča o “najsiromašnijem predsedniku na svetu”, bivšem vođi Urugvaja.  Narednog dana biće prikazan film “Srećan kao Lazaro” italijanske rediteljke Aliće Rorvaće.

Trećeg dana festivala publika će moći da pogleda filmove “Bliski neprijatelji” i “Nežna ravnodušnost sveta” reditelja Davida Oelhofena i Alhana Ježanova, a četvrtog film “Dogmen” reditelja Matea Garonea koji će predstaviti glumac Marčelo Fonte.

Od osnivanja 2007. do danas, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Poznati holivudski glumac Met Dilon biće gost predstojećeg festivala. Dilon će održati radionicu studentima a u njegovu čast će biti prikazan kultni film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa.

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Ruben Estlund, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti “Kustendorfa”.

U takmičarskom programu 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” biće prikazan 21 kratki film studenata iz 16 zemalja.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Norveške, Srbije, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

U galeriji “Kapor” biće izložene slike Ratka Lalića, a u muzičkom delu festivala nastupiće “Orkestar narodne muzike braća Advahov Valeriju”, “Kaskval & Kristi Traktor”, holandsko-sprski ansambl “Jovan Pavlović i Marko Markovi bas bend”, grupa “Kal” i “Bilja Krstić i Bistrik orkestar”.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: