Dokuserija o pandemiji koju niko nije ozbiljno shvatio

Dokuseriju “Pandemija” koju je američka producentska kuća “Netfliks” objavila na svojoj platformi sredinom januara ove godine malo ko je ozbiljno shvatio. Gledaoci su imali priliku da čuju zabrinjavajuće procene medicinskih stručnjaka širom sveta, a odjeknula je rečenica dr Denis Kerol: “Kada govorimo o novoj virusnoj pandemiji, ne pitamo se da li će se desiti, već jedino kad će se desiti.”

Bez obzira što je ova serija objavljena samo tri nedelje nakon otkrića novog koronavirusa u Kini, mnogi gledaoci su na društvenim mrežama isprva odbacili upozorenja iz dokuserije. Jedna od režiserki, Izabel Kastro, otkrila je da kad je planirala da radi na “Pandemiji”, mnogi članovi porodice i prijatelji su reagovali rečima: “Radiš emisiju o gripu?” “Ne,” odgovarala im je, “Ovo je ozbiljna stvar”. Kada se pažljivo odgleda svih 6 epizoda emisije, jasno je da naučnici decenijama predviđaju pandemiju gotovo identičnu onoj koju danas proživljavamo.

Iz epizode u epizodu, radnja “Pandemije” prati naučnike koji se bore sa obolelima od raznih virusa širom SAD i Azije, pokušavajući da otkriju univerzalnu vakcinu za virusna oboljenja. Objašnjava se više nego aktuelna debata o vakcinaciji, kao i opasnosti sa kojima se suočavaju zdravstveni radnici u područjima gde haraju opake zaraze zbog kampanja protiv vakcinacije. Na kraju se objašnjava da nas u borbi protiv opasnih virusa čekaju neizvesni rezultati, a da je velika pandemija pred nama.

U dokuseriji se takođe pojašnjava da virusi nastaju tako što se prenose sa određenih životinja na čoveka u uslovima gde životinje i ljudi žive u bliskom kontaktu i gde nema adekvatnih higijenskih uslova. Pošto su takve sredine česte u mnogim krajevima širom sveta, nije teško predvideti da će novi virusi izazvati ozbiljne zdravstvene rizike na globalnom nivou. Produženi naslov ove dokuserije glasi “Pandemija: Kako izbeći izbijanje”, a bez obzira što je izašla u poslednjem momentu, pre nego što je epidemija novog koronavirusa poprimila globalne razmere, nismo uspeli da izbegnemo scenario koji je predviđen.

Dok se mnogi u našem okruženju, a to najbolje vidimo iz diskusija na društvenim mrežama, pitaju odakle je virus stvarno došao, kako je moguće da se desila ovako velika pandemija, koliko je ona, zapravo, opasna i koliko dugo će “opsadno” stanje da traje, gledaoci “Pandemije” su bogatiji za odgovore na sva ova pitanja. Ali dokuserija otvara i mnoga bolna pitanja. Jedan doktor u emisiji otkriva da je gotovo nemoguće skupiti 2 miliona američkih dolara za finansiranje stvaranja univerzalne vakcine za virusna oboljenja i postavlja se pitanje: Ako su stručnjaci znali da nova pandemija stiže, zašto ih nismo ozbiljno shvatili?

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: