Lekovita svojstva đumbira

Čini nam se da ovih dana više nego ikad provodimo vreme u kuhinji, a posebno vodimo računa o zdravoj ishrani kako bismo ojačali imunitet. Jedna od lekovitih namirnica o čijim benefitima se mnogo govori je đumbir, koji se u medicinske svrhe koristio još u doba stare Indije, Kine i Rima.

Koren đumbira je deo ove biljke koji se koristi kao lek, zbog specifičnih supstanci koje sadrži. Ukus je jak, rezak i ljutkast, a miris podseća na citruse i jači je što je biljka zrelija. Takođe, zbog svoje arome, koristi se kao pikantan začin u mnogim jelima.

Aktivni sastojak đumbira je gingerol – uljasta gusta tečnost ljutkastog ukusa, koja ima svojstvo analgetika, deluje protivupalno i antioksidativno i ima antibakterijski efekat. Đumbir sadrži vitamin C, vitamine B grupe, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor.

Đumbir se može koristiti u više oblika, kao svež đumbir, u prahu, u obliku čaja ili ulja.

Koristi se protiv upala, mučnine, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, u borbi protiv dijabetesa, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava probavu i cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: