Događaji koji nas ove nedelje očekuju u Srbiji

Naša zemlja bogata je kulturnim manifestacijama, ali samo pojedine održavaju višedecenijsku tradiciju. Ove nedelje održaće se tri upravo takve manifestacije. U nastavku teksta saznajte šta vas očekuje ukoliko odlučite da ih posetite.

Vukov sabor

Najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, posvećena uspomeni na život i delo reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića,  ove godine održava se po 85. put pod sloganom “Očuvajmo jezik-sačuvajmo zemlju”. Program je počeo 10. septembra i otvoren je “Himnom Vuku” Stevana Mokranjca, a trajaće do 16. septembra. Vukov Sabor se tradicionalno održava u Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića, kao i u Loznici i Banji Koviljači. 

U sklopu ove manifestacije pripremljen je raznovrstan kulturni sadržaj koji uključuje književne večeri, izložbe, koncerte, predstave. Završne večeri dr Veljko Brborić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održaće besedu, a nakon toga publika će imati priliku da vidi premijeru predstave “200 godina Rječnika”. Program se završava koncertom grupe Garavi sokak.

Mokranjčevi dani

Ovaj najstariji muzički festival u Srbiji tradicionalno se održava u Negotinu, rodnom mestu velikog kompozitora. Ove godine će se festival održati po 53. put u periodu od 15. do 21. septembra. Misija festivala je da doprinese promociji stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora, Stevana Mokranjca, ali i afirmaciji srpskog muzičkog stvaralaštva uopšte, sa akcentom na negovanju horske tradicije.

Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program, pa će osim koncerata imati priliku da vide mjuzikl “Bolivud” Narodnog pozorišta iz Beograda, izložbe i naučne tribine. Koncert će zatvoriti Simfonijski orkestar RTS-a izvođenjem poznatog dela “Carmina Burana” Karla Orfa pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Dani berbe grožđa

Shodno tradiciji, i ovog septembra biće održana vršačka manifestacija u čast grožđa, vina i vinogradarstva “Dani berbe grožđa”.  Ove godine Grožđebal se održava po 61. put od 13. do 16. septembra.

U okviru manifestacije najavljen je raznovrstan program koji uključuje koncerte, program za decu, izložbu grožđa i vina, karnevalsku povorku, bacanje grožđa iz aviona i drugo. Nastupiće i popularni pevači, pa će tako u petak  Željko Joksimović održati koncert, u subotu će pevati Haris Džinović, a u nedelju će nastupiti Adil i Željko Vasić.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: