U turističkoj šetnji obiđite kulturnu baštinu Topčidera

Naziv Topčider je turska reč i znači tobdžijska dolina. To je bilo mesto gde su Turci lili topove za napad na Beograd 1521. Uređenje Topčidera otpočeo je 1831. knez Miloš Obrenović gradnjom konaka, crkve, zatim kafane, kasarne i parkova.

U prvim decenijama 19. veka Topčider je bio prepun vinograda i letnjikovaca imućnih ljudi i u tom periodu je započeto urbanističko osmišljavanje ovog predela koji će postati gradska oaza sa brojnim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama. U njegovom zelenilu kriju se i brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei podignuti početkom 20. veka.

Topčider, prirodno utočište Beograđana za beg od gradske gužve, moglo bi se reći da je pomalo zaboravljeno mesto.

Zato vas vodimo u turističku šetnju koja će se održati u subotu 24. novembra. Mesto okupljanja je Muzej afričke umetnosti u ulici Andre Nikolića 14 u 11 časova. Prijavljivanje putem mejla kulturnabastinatopcidera@gmail.com je obavezno.

Šetnje pod nazivom “Kulturna baština Topčidera” otkrivaju četiri arhitektonska dragulja ovog beogradskog brda. U ovim turama obilaze se zdanja dve kulturne institucije koje su nekada služile kao vile, nekadašnji dom za učenike srednjih škola, kao i jedan sasvim poseban muzej. Sve ih povezuje zanimljiva istorija i arhitektura, ali i stalne i tematske postavke koje uključuju kulturna dobra od nacionalnog i internacionalnog značaja. Tura uključuje obilazak četiri ustanove kulture: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40), Arhiv Jugoslavije (Vase Pelagića 33) i Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Sa vama će šetati i razgovarati istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Predviđeno vreme šetnje je 150 minuta, a u skladu sa aktuelnim izložbama u drugim ustanovama kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, moguće su izmene u planu šetnje.

Cena ulaznice je 500 dinara. 

Za dodatne informacije, pitanja, za zakazivanje tura u drugom terminu ili na engleskom jeziku, javite se na prethodno pomenut mejl, a ukoliko ste iz nekog razloga sprečeni u subotu da obilazite znamenitosti Topčidera, sledeća tura će se održati 29. decembra.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: