Sutra počinju “Ukusi Francuske”

Od 18. do 24. marta održaće se manifestacija “Ukusi Francuske” u okviru koje će se u 16 restorana u Srbiji naći posebni meniji sa francuskim specijalitetima.

U manifestaciji učestvuje 15 restorana iz Beograda i jedan iz Zrenjanina: Ahhriba, Delicent, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Homa, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Langouste, Madera, Mama Shelter, The Square Beograd, Two Kings, Vin et Baguette, Voulez-vous iz Beograda kao i zrenjaninski restoran Salaš kod stare dunje.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni predstavio je u svojoj rezidenciji šefove kuhinja restorana koji ove godine učestvuju u manifestaciji.

Centralno veče manifestacije je 21. marta, dok će u mnogim restoranima francuski meni biti u ponudi tokom cele nedelje, od 18. do 24. marta.

Ova manifestacija tradicionalno se održava svakog 21. marta u preko 150 država širom sveta gde restorani, od skromnih bistroa do onih najekskluzivnijih, nude svojim gostima za večeru meni u čast francuske gastronomije.

Goût de France (Ukusi Francuske) je stvoren na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za čak 60.000 gostiju).

Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku “društveno odgovorne” gastronomije, kao i Provanse. Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća.

Meniji će u okviru „Ukusa Francuske“ i ove godine biti posluživani i na francuskim brodovima i u avionima francuskih kompanija, a učestvuju i škole kulinarstva i ugostiteljstva.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: