Ovog Božića zasladite se čuvenim kolačem “Stollen”

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i kao takav razlog je za sreću i veselje. Veruje se da ćete sve ono što radite na Božić raditi cele godine, pa vam savetujemo da se volite, smejete, budete spokojni, uživate u božićnim običajima, božićnoj trpezi i naravno u slatkišima.

Mnogi od nas ne mogu zamisliti trpezu bez ukusnih kolača, posebno kada su praznici u pitanju. Danas vam donosimo recept za ukusan nemački božićni kolač sa suvim voćem pod nazivom “Stollen” (Štolen) koji će uz šolju toplog čaja, kafe ili čašu crnog vina biti uživanje za sva čula u ovim hladnim zimskim danima.

Sastojci potrebni za testo:

100 mililitara toplog mleka, pola kocke svežeg kvasca, prstohvat soli, 3 kašičice šećera, 225 grama brašna, 1 kašičica mešavine začina (cimet, mustakni orah i sumak), 200 g mešanog suvog voća (kajsije, šljive, grožđe i brusnice), 50 grama listića badema, 50 grama putera, 1 jaje, 250 grama marcipana (koji možete, a i ne morate stavljati, a ako niste u prilici da ga kupite možete ga sami napraviti)

Za premazivanje i posipanje (količinu od 25 mililitara) potrebno:

rum ( može, a ne mora)
25 grama otopljenog putera
50 grama prah šećera

Postupak:

1. Istopite kvasac u toplom mleku i ostavite sa strane.
2. U međuvremenu u većoj posudi pomešati prosejano brašno, so, šećer i začine. Dodati iseckano suvo voće, badem listiće i omekšali puter i sve izmešati. Uliti mleko sa kvascem, pa ponovo dobro izmešati.
3. Dodati jaje i mešati varjačom da se dobije meko testo, oko 5-6 minuta. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta. Nakon isteka 20 minuta testo prabaciti na radnu površinu dobro posutu brašnom, ruke takodje posuti brašnom, pa premesiti nekoliko puta.
4. Razviti testo po dužini malo veće od pleha u kome će se peći (četvrtasti kalup za hleb) a po širini dovoljno da se može umotati rolna. Marcipan razviti u valjak malo kraći od dužine testa, staviti ga na sredinu testa i napaviti rolnu. Krajeve testa slepiti ili podviti ka unutra, da marcipan sa svih strana bude dobro upakovan. Prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje tako da strana sa šavom ide dole. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da narasta jedan sat na toplom mestu.
5. Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C ili dok kolač ne dobije zlatno braon boju, a sredina postane suva (proveriti čačkalicom).
6. Pečen kolač premazati rumom koristeći veću četkicu, zatim premazati otopljenim puterom i na kraju posuti prah šećerom. Ostaviti da se skroz ohladi pre sečenja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: