Ofarbajte svoja uskršnja jaja pomoću šlaga

Dok su se nekada domaćice najčešće odlučivale za farbanje jaja prirodnim bojama, poput lukovine, poslednjih godina sve je veći izbor različitih farbi i tehnika pomoću kojih možete dobiti jaja prelepih boja i šara. Ukoliko su vam dosadile klasične farbe i divite se jajima koje viđate po društvenim mrežama, uz samo malo kreativnosti, vremena i strpljenja i vaša jaja mogu biti baš poput onih sa fotografija.

Prethodnih godina vodeći trend u ukrašavanju jaja bio je dekupaž, dok su ove godine blogove preplavila prelepa jaja na kojima se prelivaju sve dugine boje. Ovaj efekat postiže se uz pomoć šlaga ili pene za brijanje. Ukoliko se brinete zbog hemikalija koje se nalaze u peni za brijanje, možete se odlučiti za šlag. Osim njega potrebne su vam boje za kolače, ali u nedostatku vam mogu poslužiti i gel boje za jaja.

Za ovaj način farbanja jaja potrebna su vam bela jaja, ali ukoliko ih niste kupili na vreme, možete ih izbeliti. To ćete postići tako što ćete prilikom kuvanja jaja, u vodu dodati čašu sirćeta, a kada budu skuvana sunđerom pod mlazom vode dodatno skinite tamnu boju. Vodite računa da ne dođe do pucanja jer će sirće dodatno istanjiti ljusku.

U plitku činiju sipajte šlag i izravnajte. Zatim mestimično kapnite nekoliko kapi željene boje. Za zanimljiviji efekat koristite nekoliko različitih boja. Čačkalicom ili štapićem povežite sipane boje praveći šare po šlagu. Uvaljajte jedno po jedno kuvano jaje u ovu smesu i zatim ih ostavite da se osuše oko pola sata. Kada se osuše krpom ili ubrusom obrišite sa njih višak boje bez trljanja i uživajte u svom remek delu. Na ovaj jednostavan način dobićete pastelna jaja sa efektom mermera.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: