Božur – raskošni majski cvet

Prolećne kiše, miris bagrema, tople večeri, pastelne haljine i bašte pune božura – znaci su da uživamo u maju. Ovaj pravi prolećni mesec donosi nam bujnu prirodu na svakom koraku, ali ne možemo ga zamisliti bez carskog cveta – božura.

Božur (na latinskom Paeonia) vodi poreklo iz Kine, gde se uzgaja preko 1300 godina. Ime je dobio po grčkom Bogu Peonu koji je njime izlečio Plutona. Često se naziva carskim cvetom, jer je nekada krasio samo vrtove bogataša, ali i prave carske vrtove, kada je na carskom dvoru primećen kao “ruža bez trna”. Pre oko 200 godina prenet je u Evropu, a najlepši ukras naših bašta postao je tek nedavno.

Uspon ove biljke do carskog cveta oslikava se i u umetnosti. Raskošni cvetovi inspirisali su pesnike i po carskoj zapovesti slavljena je njihova lepota u brojnim pesmama i pričama. Čak je i slikarstvo otkrilo i ovekovečilo lepotu ”carskih“ cvetova: crteži u boji nalaze se na porcelanu i svili, na tkaninama od kojih se šila odeća, na tapetama i oslikanim tavanicama.

Božur simboliše čast, bogatstvo, blagostanje, moć, lepotu i romansu. Ovaj, mnogima omiljeni cvet, čest je ukras u domovima, a mnoge mlade širom sveta odlučuju se za venčani buket od božura, ne samo zbog njegove lepote, već i zato što se smatra da donosi bračnu sreću.

Osim u svrhu lepote, božur se koristi i u narodnoj medicini. Lekoviti delovi ove biljke su seme, koren i cvet. Koren božura efikasan je u lečenju grčeva prilikom epilepsije, kao i grčeva mokraćne bešike i bubrega. Božur jača krv i leči nervne slabosti. Takođe pomaže pri bronhijalnim problemima, bolesti jetre i žutice.

Ovaj cvet spada među najzahvalnije za održavanje, raste u žbunu i može biti u beloj, roze, žutoj, crvenoj ili ljubičastoj boji. Ukoliko imate dvorište, sigurni smo da će božur koji posadite postati njegov najlepši majski ukras, ali ukoliko nemate, ovaj romantičan svet može ukrasiti i vaš dom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: