Kako da izaberete fotografa za venčanje

Mladenci, a posebno mlade često provedu mesece, nekada i godine osmišljavajući i planirajući svoje venčanje. Takođe, često se na ovaj, najvažniji dan u životu potroši mnogo novca, nekada i iznad realnih mogućnosti. Ipak, najčešće gosti ni ne zapamte kakvu ste dekoraciju imali, hrana se pojede i piće popije, venčanicu više nikad ne obučete i samo vam nekoliko stvari sa vašeg venčanja ostaje.

Zapravo samo su tri stvari te koje vas podsećaju na najvažniji dan, koje ostaju trajno i zato na njima ne treba štedeti. A to su vaš mladoženja, ono na šta mlada u pripremama često zaborave, a zbog čega bi trebalo najviše da se raduju venčanju, burma koju ćete nositi svakog dana ostatka vašeg života i fotografije koje će zauvek čuvati uspomenu na proslavu vaše ljubavi. Fotografije su najmoćniji čuvari trenutka, pokazatelji vremena, one prenose emocije koje nekada nisu lako ni uočljive i najbolji su način da ponovo oživimo dane i momente koje ne želimo da zaboravimo.

Fotografije ćete pokazivati prijateljama i rodbini, roditelji će se njima hvaliti svojim kolegama, u njima će jednog dana uživati vaša deca, a uničićima ćete preko svojih fotografija moći da prenesete duh vremena, svoje mladosti, mode, rođaka koju nisu upoznali, predaka, običaja i tradicije.

Zato je važno da izboru fotografa posvetite posebnu pažnju. Nažalost, restorani često uslovljavaju mladence unajmljivanjem fotografa koji već radi u tom restoranu. Ukoliko je to slučaj sa vašim restoranom, zahtevajte da upoznate fotografa i pogledate fotografije koje je radio. Tada ćete moći da procenite da li je to ono što želite na svom venčanju.

Problem sa ovakvim fotografima je što znajući da nemaju konkurenciju (jer imaju dogovor sa restoranom da ih angažuju za svaku svadbu) nekada nisu dovoljno stručni i posvećeni željama mladenaca. Često su fotografije koje prave gotovo iste na svakom venčanju, a jedna od najvažnijih stvari kada su ove uspomene u pitanju je da budu lične i odraz vas kao para. Takođe, s obzirom da je cilj ovakvih fotografa da prodaju gostima što veći broj fotografija u toku veselja, oni su više fokusirani na kvantitet, nego na kvalitet. A nikome nije potrebno nekoliko hiljada sličnih fotografija, već manji broj, ali onih vrednih, na kojima su uhvaćeni važni momenti i emocije.

Osim kvaliteta samih fotografija, mana ovakvih fotografa je i njihov način rada. Najbolji fotograf je onaj koga ne primetite, onaj pred kojim ne pozirate, već sa strane neupadljivo hvata svaki osmeh, suzu, zagrljaj i poljubac, onaj koji na fotografijama ne donosi veštačke osmehe, već autentičnu atmosferu ovog dana preplavljenog emocijama. Ukoliko je fotograf previše napadan (što je često slučaj) nećete moći da dobijete spontane fotografije, ali ni da vi i vaši gosti uživate u ceremoniji venčanja i svadbenoj proslavi. Neretko se dešava da fotograf u želji za što boljom fotografijom u toku ceremonije namešta mladence i kumove, ometa goste i stvara neprijatnu atmosferu. Venčavate se samo jednom u životu (ili se bar nadate da je tako) i poslednje što želite je da neko prekida taj važan trenutak radi boljeg kadra.

Još jedan problem koji se javlja prilikom izbora, odnosno neizbora ovakvog fotografa je prodavanje fotografija u toku slavlja. S obzirom da je, kao što smo već napomenuli, cilj prodati što više fotografija, često devojke koje se time bave uznemiravaju goste prečestim nuđenjem fotografija. Verovatno se i vama desilo da je slavlje u jeku, ustajete da igrate, a prilazi vam devojka sa desetinama slika i traži da pregledate koju biste kupili. Ili ste upravo uzeli prvi zalogaj svadbenog ručka, a ona se pojavila za vašim stolom. Ovakva praksa često nervira goste i prekida atmosferu slavlja. Mnogo bolja opcija je da se fotografije izlože na jednom mestu i svako može doći do tog stola, pogledati fotografije i izabrati da kupi one koje želi.

Ovo su sve stvari koje morate dogovoriti sa vašim fotografom pre nego što ga angažujete. Pripremite spisak pitanja pre sastanka i na osnovu odgovora i uvida u njegove ranije fotografije procenite da li je to pravi izbor za vas. Nekada je bolje platiti restoranu “odštetu” i angažovati drugog fotografa ukoliko niste zadovoljni onim što se nudi. Uštedite na cveću, meniju ili nekoj drugoj stavki zarad toga. Nijedna mlada ne želi fotografije na kojima je trepnula (a zbog brzine škljocanja fotograf nije obratio pažnju na to) i napadnog fotografa koji remeti ceremoniju.

Danas postoji veliki broj odličnih mladih fotografa koje prave umetničke fotografije, hvataju atmosferu i prenose emocije. Na internetu možete pronaći njihove radove i izabrate onog koji najviše odgovara vašem senzibilitetu.

Važno je da se svojim fotografom upoznate pre venčanja, i vi i vaš partner. Fotograf treba da vas upozna i otkrije vaše želje i očekivanja. Zanimaće ga da li volite da pozirate ili da “hvata” spontane trenutke, da li ste vi ili vaš budući muž stidljivi ili volite da se fotografišete, da li imate neka vaša mesta na kojima biste želeli da se fotografišete ili rekvizite koje želite da uključite u svoje svadbeno fotografisanje. Iskusan fotograf će vam i sam dati predloge kada upozna vaš stil i senzibiltet. Veoma je važno da fotograf unapred zna kako će izgledati vaša venčanica, bidermajer i drugi detalji, na kom mestu će biti venčanje i svadba, za koji ste se stil opredelili kako bi na osnovu toga bolje upoznao vas i odredio smer u kom fotografisanje treba da se kreće.

Ne zaboravite da naglasite fotografu i ko su vaši najbliži kako bi posebnu pažnju obratio na njh. Ne želite da nakon svadbe dobijete veliki broj fotografija na kojima se nalazi devojka vašeg kolege, a da vaše sestre ima tek na nekoliko fotografija. Unapred recite fotografu koja su vaša očekivanja, koje trenutke da ne propusti, zamolite ga da ostane do kraja slvalja (jer se najbolji trenuci nekada dese upravo na samom kraju i ne biste želili da ostanete bez tih uspomena).

Važno je da imate poverenje u svog fotografa kako bi ovaj, mnogima neprijatan deo, prošao što opuštenije. Ukoliko ste vi kao mladenci ukočeni, fotografije neće moći lepo da ispadnu, ali iskusan fotogaf je zadužen za to da vas opusti i stvori prijatnu atmosferu kako biste uživali i u samom fotografisanju, ali i njegovim rezultatima.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: