Zašto je važno da deca zimi provode vreme na otvorenom

Sa dolaskom zimskih meseci i hladnih dana, parkovi postaju pusti, dok su igraonice i tržni centri puni dece. Mnogi roditelji su u strahu da decu izvedu napolje zbog prehlade i razboljevanja, nesvesni da mnogo veća opasnost vreba od virusa u zatvorenim prostorima punim ljudi.

Pedijatri su saglasni da je otvoren prostor najzdraviji za decu, čak i kada se temperature spuste ispod nule. Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura vazduha ispod minus 10, kada duva jak vetar, kada je magla, snežna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak dece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju decu duže.

Pri temperaturama do minus 10 nema negativnih efekata na funkcionisanje imunog sistema deteta. Štaviše, istraživanja su pokazala da boravak do 60 minuta uz igru umerenog intenziteta, dovodi do suzbijanja skoro svih zapaljenskih oboljenja kod deteta.

Boravak na svežem vazduhu pomaže jačanju imuniteta i čisti disajne puteve, a boravak na dnevnoj svetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči. Za psihološki razvoj je važno da dete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

Deca uživaju u zimskim sportovima i igrama, i na njih ih treba podstaći. Sankanje, pravljenje sneška, grudvanje, klizanje i skijanje odlične su aktivnosti, a ne zaboravite da je deci svakodnevno potrebna fizička aktivnost, u trajanju od najmanje sat vremena, koja je po pravilu smanjena u zimskim mesecima.

U nekim kulturama ne postoje predrasude o boravku dece na hladnom vazduhu. Skandinavci su vaspitani tako da smatraju kako je boravak napolju u svim vremenskim uslovima dobar za njihovu decu. Osim što je dobro za imunitet, spavanje na hladnoći čini i da bebe bolje i duže spavaju, kažu skandinavski roditelji.

Recept za ređe prehlade tokom zime upravo je svakodnevni boravak napolju sat vremena, uz igru. Uz to, neophodna je adekvatna odeća, koja sprečava znojenje deteta. Ne treba preterivati sa količnom odeće, jer dete ne može da se igra u njoj, a znojenje povećava rizik od oboljevanja. Obavezna je kapa na glavi, a ako je temperatura ispod minus 10 šal preko usta da se spreči rashladjivanje usne i nosne duplje. Neophodna je topla i udobna obuća, a noge moraju biti suve. Po povratku u stan, obavezan je topli napitak i presvlačenje.

Kako biste zaštitili dete od bolesti u hladnim danima izbegavajte zagušljive prostorije u kojima se puši, opbezbedite im dodatan unos vitamina, a slatkiše zamenite voćem. Obavezno je dovoljno sati sna u zavisnosti od uzrasta deteta, kao i redovno pranje ruku kako bi se virusi odstranili sa kože.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: