Kako naučiti decu zahvalnosti

U odgajanju dece svakodnevno se susrećemo sa različitim izazovima. Najveća briga svakog roditelja je da mu dete bude zdravo i srećno, međutim neretko zaboravljamo da naš zadatak nije da dete učinimo trenutno srećnim, već da izraste u osobu koja će biti zadovoljna sobom i umeti da ceni ono što ima. Zahvalnost je veoma važna, jer upravo ona čini da se osećamo ispunjeno i srećno kada pomislimo na sve blagodeti u kojima uživamo, a na nju često zaboravljaju i odrasli, zbog čega je važno ovu osobinu razvijati od ranog detinjstva.

Prema studiji iz 2014. godine objavljenoj u časopisu “School Psychology Review”, u istraživanju sprovedenom u grupi od 122 učenika osnovnih škola tokom dve nedelje učenici su učili o konceptu nesebičnosti i njihov subjektivni osećaj zahvalnosti se dvostruko povećao. U istraživanju među decom školskog uzrasta koja su tokom tri nedelje svakodnevno zapisivala pet stvari na kojima su zahvalna, primećeno je da su tokom daljeg školovanja učesnici ispitivanja ostvarivali bolje školske rezultate i pokazivali veće zadovoljstvo svojim životom u odnosu na ispitanike koji su imali zadatak da tokom istog perioda svakodnevno napišu pet stvari kojima su nezadovoljni. Studija sprovedena na srednjoškolcima pokazala je da su oni đaci koji su imali viši nivo zahvalnosti imali bolje rezultate na testovima, niži nivo depresivnosti i zavidnosti, kao i optimističniji pogled na život i svet. Uz to, zahvalni tinejdžeri imali su značajno viši prag tolerancije ili takozvane tolerancije na frustraciju.

Zbog svega ovoga istraživali smo na koji način možemo podstaći decu da budu zahvalna.

Kao i kada su sve druge osobine koje želimo da razvijemo kod dece u pitanju, tako je i u ovom slučaju najvažniji primer koji im pružamo. Roditelji su osobe koje najviše vremena provode sa decom i prvi uzori koje mališani imaju u najranijem uzrastu i zbog toga je važno da im kroz lični primer ukažemo na ispravne obrasce ponašanja. Pre nego što pokušate da učinite svoju decu zahvalnom, preispitajte da li ste i sami zahvalni. Neretko fokus umemo da prebacimo na sve ono što nemamo i tako postanemo nezadovoljni, zaboravljajući na sva bogatstva koja imamo, a uzimamo zdravo za gotovo.

Pomislite svakoga dana koliko ste zahvalni na svojoj prodici, zdravlju koje imate, iskrenim prijateljima, domu koji ste izgradili, porodičnom odmoru, sunčanom jesenjem danu, omiljenom ručku, svežem cveću u vazi, cvrkutu ptica, danu u prirodi i svim drugim sitnicama. Izgovorite naglas pred svojom decom i recite i njima koliko su bogati što imaju bake i deke, drugare, kućnog ljubimca, što mogu da gledaju omiljeni crtani i idu u park. Naučite dete da izvor sreće nije nešto što dobijamo, već je to vrednovanje onoga što imamo.

Kako biste podstakli svoju decu da budu zahvalna, razvijajte kod njih empatiju. Objasnite im da nemaju sva deca topao krevet, čistu odeću, roditelje koji brinu o njimu i igračke. Odvojite zajedno igračke koje više ne koriste i odeću koja im je mala kako biste je poklonili deci kojoj su potrebni. Pripremite hranu za beskućnike, pomozite starim komšijama, pridružite se humanitarnoj akciji i naučite ih da je sreća deliti i brinuti o onima kojima je potrebna pomoć.

Čitanje deci korisno je na mnogo načina, pa tako i kada je podsticanje zahvalnosti u pitanju. Jedna od najvećih prednosti čitanja deci je to što će se kroz literaturu upoznati sa različitim likovima i situacijama koje će moći da primene u realnom životu.

Podstaknite dete da svakog dana zapisaje sve na čemu je zahvalno. Možete uvesti ovo pravilo i za svakog člana porodice. Na kraju nedelje neka svako pročita svoje pismo, a ovo možete uvesti kao porodično druženje koje će postati ritual.

Skrenite im pažnju sa poklona koje primaju. Neretko se dešava da bliski prijatelji i rođaci gotovo prilikom svakog dolaska donose deci poklone. Kako ne biste navikli dete da očekuje poklone i raduje se njima, pričajte im o tome ko dolazi u goste, šta ćete pripremiti od hrane, koje igre ćete igrati i neka shvati da je poklon samo dodatak druženju, a ne nešto na šta ima pravo i što se podrazumeva.

Učite ih davanju. Sva deca vole da dobijaju poklone, ali važno je isticati kolika je sreća u davanju. Povedite ih sa sobom kada birate poklone za njihove drugare iz vrtića ili članove porodice. Potrudite se da zajedno upakujete poklone, oni ih mogu ukrasiti ili napisati čestitku. Dozvolite im da oni budu ti koji će predati poklon i osetiti radost osobe kojoj poklanjaju.

Govorite i učite svoju decu da govore “hvala”. Zahvalite se baki što ih je pričuvala, zahvalite se prodavačici u pekari, lekaru, članovima porodice, naučite ga da se zahvali kada mu u parku drugo dete prepusti ljuljašku i kada mu rođaci donesu čokoladu. Ne zaboravite da se zahvalite i svojoj deci kada učine nešto lepo, kada vam nacrtaju crtež ili dodaju nešto što ste ih zamolili. Lepe reči upućene detetu podstaći će ih na lepo ponašanje, ali i na to da ih u slučnoj situaciji i sami upotrebe.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: