3 ideje za prolećni izlet u Srbiji

S obzirom da nas je dočekalo sunčano jutro, stekli smo utisak da nam je proleće, koje je kalendarski odavno počelo, konačno zaista i stiglo. A pošto smo na korak od sunčanog vikenda, a kraj nedelje je očekivana prilika za odmor, nema ništa lepše nego da svoj slobodan dan provedete u društvu porodice i prijatelja u prirodi.

Naša zemlja ima toliko božanstvenih mesta i predela koje možda još uvek niste obišli, tako da je vreme da to učinite, a ujedno i napravite večne uspomene sa nezaboravnih vikend putovanja. U nastavku vam donosimo 3 destinacija koje morate da posetite.

GOLUBAČKA TVRĐAVA

Na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru nalaze se ostaci nekadašnjeg srednjovekovnog grada Golupca gde je na strmim liticama stena oko 4 kilometra nizvodno od grada podignuto istoimeno Golubačko utvrđenje. Sam prostor tvrđave pripada Nacionalnom parku Đerdap i u okviru je prirodnog rezervata pod nazivom Golubački grad. Početkom 2019. godine ovaj spomenik od izuzetnog značaja je renoviran. Sada je tvrđava kompletno dostupna turistima koji će moći da uživaju u aktivnom odmoru, upoznajući istoriju ovog mesta koje je podeljeno na četiri zone, koje se razlikuju prema dostupnosti, težini, kao i ceni ulaznice.

ETNO SELO “TIGANJICA”

Između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, u međurečju Tise i Begeja nalazi se specijalni rezervat prirode “Carska bara”. Nedaleko od Carske bare, na svega 10 kilometara od Zrenjanina i 60 kilometara od Beograda smešteno je banatsko etno selo “Tiganjica”, idealno mesto za beg od gradske gužve, odmor sa decom, ali i uživanje u gurmanskim specijalitetima od divljači, jelima sa roštilja, kao i u drugim tradicionalnim i veoma ukusnim jelima. Celo selo je opasano zidom od cigle i crepa, a unutar sela se nalazi mini zoo vrt sa srnama, emuima, ukrasnim kokama, divljim patkama, restoran, dečije igralište, poniji, konji, krave, kao i “Ljubišin etno muzej”, što će zasigurno zainteresovati vašu decu. Na ovom mestu sve je u duhu ovog podneblja, a ako želite da uživate u čarima Banata uz zvuk bisernice i tambura ovo mesto ne smete da propustite.

FRUŠKA GORA

Ako ste ljubitelji planina, a želite da provedete prijatan dan u prirodi, na zdravom planinskom vazduhu, naša preporuka je Fruška gora. Ova planina poznata je po velikom broju izletišta, jezera kojih je 16, kao i pravoslavnih manastira kojih je kroz istoriju bilo čak 35, a do danas ih je sačuvano 17. Ne propustite uživanje u planinarenju po Vojvodini, pogledu na Dunav i degustaciji čuvenih fruškogorskih vina, jer život čine “male” stvari.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: