Kolekcija “Carica Milica i sjaj Manasije” na večeri otvaranja Beogradske nedelje mode

Beogradska nedelja mode, jedna od najvećih modnih manifestacija u zemlji, biće održana od 26. oktobra do 2. novembra, a veliki broj domaćih i inostranih dizajnera imaće priliku da ljubiteljima mode predstavi svoje kolekcije.

Na večeri otvaranja ove manifestacije, Vesna Milošević, modna kreatorka, slikarka i  umetnica likovne i primenjene umetnosti prikazaće svoju novu  kolekciju pod nazivom “Carica Milica i sjaj Manasije”.

“Kolekciju “Carica Milica i sjaj Manasije” sam spremala komponujući sve sto sam do sada u životu naučila, radila i osetila na polju umetnosti, mode i zanata. Želela sam da i slikarstvo i crtež primenim u kolekciji i da pored dizajna i izrade, dam još jedan lični pečat. Ovom kolekcijom sam želela da predstavim moderno doba 21. veka Srbije sa pečatom srpske tradicije, istorije, kulture i vere, da dočaram ono vredno što imaju utkano u sebe naši manastiri i crkve, muzeji i dvor koji čuvaju sećanja na ovaj period.”,  poručila nam je Vesna.

Haljine, odela i nakit inspirisani su kneginjom Milicom, ženom kneza Lazara i omiljenom vladarkom Srbije, nakon Kosovskog boja i manastirom Manasija, jednim od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i zadužbinom njenog sina Stefana Lazarevića. 

“Koristila sam kvalitetne materijale kao što su svila i brokati, ubacujući elemente najfinije čipke gde je bilo potrebno. Lično sam sa kristalima vezla pojaseve, kao i zanimljivo rađene rukave. Na svili sam slikala detalje iz naše bogate istorije, koje vidimo na mnogim objektima iz tog vremena. Nakit je unikatan i sa odevnim kombinacijama predstavlja celinu, kako bi što verodostojnije prikazali istoriju tog vremena.”,  ispričala nam je Vesna.

Pored ženske, na reviji će biti prikazana i muška kolekcija koja na pojedinim komadima prikazuje simbole junaštva i borbe, čuvanje hrišćanstva i svrhe postojanja Viteškog reda Zmaja.

Revija će se održati u petak 26. oktobra u 21 čas u Belexpocentru.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: