Južni vetar – svetski triler u domaćoj produkciji

Sinoć je u Sava centru u Beogradu premijerno prikazan film koji smo sa nestrpljenjem iščekivali. Premijera “Južnog vetra” okupila je publiku iz sveta kulture, umetnosti i medija, a velika dvorana Sava centra bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Crvenim tepihom prošetale su najveće zvezde domaćeg glumišta.

Ovaj domaći triler, značajan je iz više razloga, a jedan od njih je taj što je u njemu Nebojša Glogovac odigrao svoju poslednju ulogu. Zbog toga je premijera bila posvećena njemu. Pre početka filma na velikom platnu su bile ispisane reči posvećene ovom velikom glumcu, što je izazvalo višeminutni aplauz publike koja je na nogama, ne skrivajući suze još jednom pozdravila glumca koji je ostavio veliki trag na našoj umetničkoj sceni.

U glavnim ulogama našli su se Miloš Biković, Miodrag Radonjić i Dragan Bjelogrlić. Ovaj kriminalistički film donosi nam priču o beogradskom podzemlju, auto-mafiji, organizovanom kriminalu, škakljivim temama korumpiranih policajaca i povezanosti države sa narko kartelima. Ne ulepšavajući stvarnost, film prikazuje priče sa beogradskog asfalta, iz policijskih stanica, ističući porodicu kao najveću vrednost svakog člana društva, koji je zarad nje spreman da žrtvuje svoju slobodu i ideale. Ovaj triler duže od dva sata drži pažnju publike koja sa nestrpljenjem iščekuje rasplet zamršenih odnosa. Film, poput sličnih filmova velikih stranih produkcija, sadrži scene automobilskih potera, obračuna vatrenim oružjem, scene nasilja i seksa.

Uz sve navedeno, film obiluje i humorističkim scenama, a da je svaki član ekipe savršeno uradio svoj posao, jasno je bilo kada je pojavljivanje Srđana Žike Todorovića, koji se u ulozi Janija pojavljuje u svojoj prvoj sceni u “Versace” kožnoj jakni sa nitnama, izazvalo aplauz publike.

U filmu je prisutna i ljubavna priča između glavnog junaka Petra Maraša, koga tumači Miloš Biković, i njegove devojke Sofije, koju igra Jovana Stojiljković. Prikazana je i jedna “obična” nesrećna srpska porodica u kojoj majka sinu sprema sarmu svesna činjenice da je on kriminalac, dok otac razočaran izborima koje je njegov sin napravio svoja osećanja ispoljava kao mržnju prema njemu. Ovo je muški film, ženske uloge su manje razvijene, a osim Jovane, u filmu igra i Jasna Đuričić.

U ovom filmu sa saundtrekom skandinavskih trilera, igraju i Miloš Timotijević, Bogdan Diklić, a pojavljuje se i Aleksandar Berček, kao i bugarski glumci. Žika Todorović u ulozi Janija, izazvao je posebne simpatije publike, a Miodrag Radonjić odigrao je odličnu ulogu Baće sa nekoliko humorističkih scena u kojima će svi prepoznati nekog “lika iz kraja”. O Draganu Bjelogrliću u ulozi Cara i Nebojši Glogovcu u ulozi Goluba suvišno je i pisati, jer od takvih glumaca se ništa manje nije ni očekivalo.

Miloš Avramović je napisao scenario, režirao i producirao ovaj film, za koji verujemo da će u bioskope privući i “one koji ne gledaju domaće filmove”. Ali svakako najveći utisak koji ostaje posle gledanja filma je maestralna uloga Miloša Bikovića. Do sada nismo imali prilike da ga viđamo u ovakvim ulogama, u kojima moramo priznati da nam se više sviđa od romantičnih likova na koje smo navikli. On glumi simpatičnog kriminalca za koga navijamo u toku celog filma. On je akcioni heroj koji je uverljiv dok vozi, ljubi, puca i ubija. Videćete ga u spektakularnim scenama jurnjave kolima po gradu, kako bosonog skače sa balkona i beži od specijalaca koji ga jure, u emotivnim scenama preispitivanja svojih postupaka i vrednosti i kao junaka koji je spreman na neočekivane poteze da bi zaštitio one koje voli.

Odličan scenario i gluma dodatno su upotpunjeni izborom muzike. Film počinje pesmom “Luda po tebe” koja je bugarska verzija hita Lepe Brene, u toku filma više puta čujemo Rastine hitove, a završava se pesmom “Četiri strane sveta“ koju su za ovaj film napisali Coby i Senidah.

Ovaj film savršen je povod da posetite bioskop i na velikom platnu doživite uzbuđenje kakvo skoro nismo videli u domaćoj kinematografiji.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: