Zdrave užine za hladne zimske dane

Telo putem hrane obezbeđuje potrebnu količinu energije koja mu je neophodna za normalno funkcionisanje. Hrana je gorivo našeg organizma i zbog toga je veoma važno voditi računa šta unosimo u organizam. Uravnotežena ishrana podrazumeva 5 obroka dnevno (doručak, užina, ručak, užina i večera).

U hladnim danima posebno nam je izražena želja za grickanjem, pa neretko dolazimo u situaciju da za užinu pojedemo namirnice koje nisu korisne, čak nam mogu i štetiti. Kako ne bismo padali u iskušenje da jedemo nekvalitetnu hranu, donosimo vam ideje za zdrave zimske užine.

SVEŽE VOĆE

Verujemo da su svima dobro poznati benefiti svežeg voća i koliko je ono važno za ljudsko zdravlje. Voće je najprirodniji čistač organizma. Budući da se brzo i lako vari, najbolje se apsorbuje kada se uzima kao zaseban obrok, a najhranljivije je kada se jede sirovo jer je tada gubitak minerala i vitamina sveden na minimum.

ORAŠASTI PLODOVI I SUVO VOĆE

Orašasti plodovi su odlični saveznici u borbi protiv mnogih bolesti. Bogati su zdravim masnoćama i nutrijentima, posebno vitaminom E, folnom kiselinom, magnezijem, amino kiselinama. Oni pomažu u procesu gubitka kilograma, jer masti kojima obiluju izazivaju osećaj sitosti.

Sušeno voće poput kajsija, brusnica, suvog grožđa, smokava ili šljiva bogato je hranljivim sastojcima i vlaknima jer uklanjanjem vode iz voća njihova koncentracija raste.

NISKOKALORIČNI GRČKI JOGURT

Niskokalorični grčki jogurt je zdrava užina koja pružaja energiju i može vas brzo zasititi i zadovoljiti povećan apetit. Možete ga jesti u kombinaciji sa svežim i sušenim voćem i žitaricama.

ŽITARICE

Žitarice možete konzumirati na različite načine i svrstavaju se u osnovne prehrambene namirnice. Nutritivna vrednost žitarica je odgovorna za to što su one oduvek deo najzdravijih obroka.

CRNA ČOKOLADA

Crna čokolada je bogata različitim nutritijentima, veoma je hranljiva i bogata mineralima i vlaknima. Pravljena od semena kakaovog drveta, ona je bogat izvora antioksidanata.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: