Sutra počinje 64. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu

Međunarodni beogradski sajam knjiga 64. po redu biće održan od 20. do 27. oktobra 2019. godine u halama Beogradskog sajma (Bulevar vojvode Mišića 14) pod sloganom “Pismo = glava”.

Na jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šezdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat.

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila KišaMilorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a eminentni reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Posetioci će moći da vide i nekoliko većih izložbi.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Egipta, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Na oko 30.000 kvadratnih metara najveći domaći izdavači predstaviće najnovija izdanja. Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. Biće organizovani književni susreti sa piscima, izdavačima, knjižarima, bibliotekarima, naučnim radnicima.

Biće priređeni i kvalitetni programi za najmlađe posetioce.

Svakog dana, od ponedeljka do subote od 14.00 i 15.00, u dečjoj sali za promocije biće održane tematske tribine i susreti najmlađih čitalaca sa našim najznačajnijim piscima za decu.

Tradicionalni Školski dan biće ulepšan dečjim čitalačkim časom. Učenici osnovnih škola recitovaće stihove i bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, gostovaće Ljubivoje Ršumović kao i poznati strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Festival stvaralaštva mladih 2019

U hali 2 nivo C i ove godine biće održan Festival stvaralaštva mladih. Biće predstavljena dela umetnika mlađih od trideset godina iz različitih oblasti stvaralaštva koja za predložak imaju knjigu. Publika će videti dela dramskih, likovnih, muzičkih i filmskih umetnika.

Od 23. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu održaće se još dva sajma. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava biće smešten u hale 2be i 3a. Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ biće organizovan u hali 3.

Radno vreme: 20, 25, 26. i 27. oktobar 2019. od 10.00 do 21.00 čas, a 21, 22, 23. i 24. oktobar 2019. od 10.00 do 20.00 časova. Pojedinačna ulaznica će koštati 250 dinara, dok će cena kolektivne ulaznice iznositi 150 dinara.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: