Šta vas očekuje u Beogradu za Noć veštica

Noć veštica, ili Halloween, praznik je koji se obeležava 31. oktobra u večernjim satima uoči praznika Svi sveti u zapadnim hrišćanskim zemljama. Veruje se da tradicija obeležavanja ovog datuma datira još iz vremena Kelta koji su 1. novembra proslavljali Novu godinu, a verovali su da te noći mrtvi izlaze iz svojih grobova i posećuju mesta na kojima su živeli, pa su se oni maskirali, palili vatru i pravili buku kako bi oterali duhove. Dok jedni smatraju da ovaj praznik ima paganske korene, drugi veruju da je on nastao kao Hrišćanski praznik.

Halloween sa sobom nosi različite običaje koje se razlikuju od države do države, ali najzanimljiviji su organizovanje maskenbala, „trick or treat“ (običaj da maskirana deca obilaze komšiluk i skupljaju slatkiše), rezbarenje bundeva, pričanje strašnih priča i gledanje horor filmova.

Ovaj praznik obeležava se već vekovima širom Severne Amerike, gde je stigao iz Irske i Engleske, a odakle se proširio i na veći deo sveta. I dok mnogi svake godine kritikuju slavljenje ovog praznika u našim krajevima, smatrajući da ne pripada našoj veri, kulturi i tradiciji, nemoguće je izbeći globalizaciju i širenje ovog, kao i mnogih drugih običaja novog vremena.

Ukoliko vam je ovaj praznik zanimljiv, ili samo volite maskenbale, donosimo vam predloge iz bogate ponude u Beogradu. Izaberite omiljeno mesto i ove srede ponesite originalnu masku i uživajte u zanimljivom provodu ili obradujte mališane maskenbalom i drugim programima koji se organizuju povodom Noći veštica.

Go2 već jedanaestu godinu zaredom organizuje veliku žurku povodom ovog praznika, a ona se ove srede organizuje u klubu Drugstore gde će se okupiti hiljade kostimiranih kreativaca koji će uživati u provodu. Za atmosferu su zaduženi Aćim, Goran Starčević i Nexie, a tema ovogodišnje žurke je “Istina ili izazov”. Provod počinje u 22h, a ulaznice po ceni od 600 dinara možete kupiti preko prodajnih mreža Eventim, Gigstix ili DD Tickets.

Dečiji kretivni kutak Meštašce u Gospodar Jevremovoj, koji organizuje različite krativne radionice i dečije rođendane, ove srede pripremio je maskenbal za najmlađe. Od 19h do 21h organizuje se dečija žurka na kojoj će specijalni gosti biti Igor Strašni i Miša Još Strašniji. Biraće se najbolje maske, učesnike očekuju slatkiši i nagrade za pobednike, a ulaz je 900 dinara.

Šoping centar Stadion takođe je pripremio program za najmlađe koji počinje u sredu u 14h i traje sve do 20h. Biće organizovan niz besplatnih aktivnosti koji uključuju interaktivni maskenbal, naučni ekperiment za decu, predstavu, kreativne radionice i foto konkurs, a sve u duhu Noći veštica. 

Ukoliko volite horor filmove, Noć veštica možete provesti i u bioskopu. Cineplexx je za sve ljubitelje ovog žanra organizovao posebnu zastrašujuću atmosferu uz muziku koja ledi krv u žilama. Svi posetioci koji dođu maskirani moći će da učestvuju u nagradnoj igri uz fotografisanje u jezivom kutku. Uz najnoviji film popularne franšize “Noć veštica”, na repertoaru će se naći i horori “Park užasa” i “Opatica iz pakla”.

Restoran i bar Azbuka u zgradi Vukove zadužbine, takođe je pripremio program za ovaj praznik. Žurka za Noć veštica i u ovom lokalu podrazumeva maskenbal koji počinje u 21h, a goste će zabavljati Show time bend.

Makenbal vas očekuje i u baru Rob Roy 1884 na Savskom trgu gde će se birati najbolje maske, najavljena su mnoga iznenađenje, a kostimirane goste će zabavljati Selected band.

U restoranu Maison Boho u ulici Kralja Petra u sredu je takođe najavljena Halloween žurka sa početkom u 21h.

Hush Hush Social Club u Beton hali najavio je Halloween maskenbal sa početkom u 21h, a za provod je zadužen DJ Peppe koji će cele noći puštati muziku za posetioce.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: