Prošetajte antičkim Singidunumom

Beograd, grad veoma burne istorije, poseban i čini se još uvek veoma mističan. Da li se, šetajući ulicama naše prestonice ponekad setite da se baš na tom mestu u antici razvijao rimski grad Singidunum? Međutim, ako poželite da nešto od antičke prošlosti Beograda i vidite, to vam neće baš tako lako poći za rukom. Iako je nemoguće videti reprezentativne ostatke rimske umetnosti ili arhitekture, neke stvari su i dalje dostupne.

Svake subote tokom oktobra meseca sa početkom u 10.30 časova biće organizovana šetnja antičkim Singidunumom u trajanju od sat i po do dva. Mesto polaska je Delijska česma u Knez Mihailovoj ulici. Cena pojedinačne karte je 700 dinara. Prijave su obavezne, a sve informacije možete dobiti putem telefona 063/8948602. Tura će biti realizovana ukoliko ima najmanje 5 prijavljenih osoba.

Šetnja kroz antički Singidunum bi trebalo da vam predstavi Beograd iz vremena kada je u njemu bila smeštena legija IV Flavija i kada je Singidunum bio jedan od važnijih pograničnih gradova u Podunavlju i igrao važnu ulogu u sistemu odbrane granice Rimskog carstva. Kroz šetnju ćete saznati gde je bio vojni logor, a gde gradsko naselje, kako su se pružale ulice, gde je bio forum, a gde hramovi, ali i gde su Rimljani sahranjivali svoje mrtve. Upoznaćete i same početke našeg grada i deo istorije Beograda, o kome nemate često prilike da čujete.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: