Poseta Beogradskoj tvrđavi u okviru Dana evropske baštine

Dani evropske baštine održavaju se svake godine u skoro 50 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija. Zajednička tema manifestacije Dani evropske baštine 2018 na nivou Evrope je „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“, a u mnogim gradovima u Srbiji održavaju se različiti kulturni događaji u okviru ove manifestacije do 1. oktobra.

Kroz ovu temu, naglasak se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa, podizanju svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima i jačanju osećaja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembar, posvećen ove godine važnosti digitalnih tehnologija u turizmu.

Tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine možete posetiti Beogradsku tvrđavu na kojoj su otvoreni Rimski bunar, Sahat kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a sutra će povodom Svetskog dana turizma ulaz biti besplatan za sve posetioce.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri ipo metra širok.

Sahat kula – kula sa satom, izgrađena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara posetiocima pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, možete upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu (kod spomenika Pobednik), građen je 50-ih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, možete pogledati izložbu “Negde između”.

U Stambol kapiji, u okviru programa “Putovanje u srednji vek” možete  da se upoznate sa izgledom jedne srednjovekovne prostorije, možete videti i probati srednjovekovne kostime i slikati se u njima.

U Velikom barutnom magacinu izložene su postavke rimskih kamenih spomenika.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: