Kružok: Prekobrojne, žene na filmu i iza filma

U okviru pratećeg programa 47. Festa koji traje u našem glavnom gradu, “Milica” magazin 27. februara sa početkom u 18 časova u Press centru Kombank dvorane (1. sprat, ulaz iz Dečanske) organizuje kružok na temu žena u domaćoj kinematografiji.

Iz Holivuda, pa i Evrope, u proteklih nekoliko godina poteklo je pitanje o ženama kao ravnopravnim autorkama, saradnicama i radnicama, zatim kao i majkama koje rade na setu, dok je najglasnija bila tema seksizma i seksualnog zlostavljanja u ovoj velikoj industriji. Žene poslednjih godina dobijaju brojne nagrade, festivali i veliki servisi za gledanje filmova se hvale količinom ženskih autora koje imaju u svom programu, potpisuju se peticije, donose deklaracije, organizuju konferencije i smišljaju slogani.

Kružok će se baviti pitanjima odakle i na koji način zapravo dolazi promena, kao i koliko se svetska dešavanja u okviru borbe za ravnopravnost žena odražavaju na našu filmsku stvarnost. Sagovornici će odgovarati na pitanja jesu li žene u filmskoj industriji dovoljno vidljive, podjednako plaćene i ravnopravne u svakom smislu.

U razgovoru će učestvovati Mirjana Kranović, glumica, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa, Nataša Damnjanović, producentkinja, Maja Miloš, filmska rediteljka i Tara Karajica, filmska kritičarka.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: