Izložba fotografija “New York City” Jelene Janković

Jelena Janković godinama se bavi pozorišnom i plesnom fotografijom. Nedavno je posetila Njujork zajedno sa predstavom “Olimp” koju fotografiše gde god da nastupa u svetu. Dane u Njujorku iskoristila je i da napravi crno-bele umetničke fotografije koje na savršen način dočaravaju energiju i život ovog neobičnog grada.

U svojoj sedmodnevnoj avanturi cilj joj je bio da se sjedini sa ovim gradom, da oseti njegovu atmosferu i prenese je na svoje fotografije. Šetala je kroz četvrti, ulazila u frizerske salone, podrume restorana, vozila se metroom, ćaskala sa ljudima i fotografisala. Dokumentovala je bezbrojne priče običnih ljudi na ulicama ove urbane džungle i nezvaničnog centra sveta. Jelena vas kroz svoje fotografije vodi kroz Njujork i daje vam priliku da osetite ritam grada koji nikad ne spava.

Jelenine fotografije svi zainteresovani imaju priliku da pogledaju do kraja januara na izložbi koja je otvorena 21. decembra u kafiću Malabar na Novom Beogradu.

Jelena Janković je rođena 1985. godine. Svoju karijeru počela je kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uveli su je u pozorišnu fotografiju 2010. kada je počela saradnju s Bitef teatrom. Kroz Bitef dens kompaniju istraživala je estetiku plesne fotografije i postala zvanični fotograf Bitef festivala, da bi se 2015. priključila Nacionalnom ansamblu “Kolo” i postala njihov zvanični fotograf čime je započela istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Jelena je svoje radove, pored Beograda, izlagala u Londonu, Moskvi, Istanbulu, Tokiju, Meksiko Sitiju, Kuala Lumpuru, Sijeni i drugim gradovima. Njene fotografije objavljene su u renomiran časopisima poput “Rolling stone”, “National Geographic”, “Professional Photographer”, “Elle”, a dobitnica je i prestižnih nagrada na domaćim i svetskim konkursima.

 

 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: