Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu

Tokom avgusta građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, kao netaknuti biser prirode, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro.

Gradska opština Zemun i ovog leta organizuje ekološke pešačke ture. U pratnji vodiča iz GO Zemun, građani će u toku šetnje saznati o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičjoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama.

Ratno ostrvo vodom razdvojeno od urbanog jezgra prestonice Srbije pruža svakom posetiocu nesvakidašnji doživljaj.

Sa ostrva, prema jugu i jugoistoku pruža se pogled na tvrđavu, siluetu starog Beograda sa istaknutim zvonikom Saborne crkve. Ka severozapadu, liniju vode Dunavca sledi uređeni kej sa starim centrom Zemuna, kojim dominira kula na Gardošu, a dinamična panorama visokih solitera, izgrađenih posle Drugog svetskog rata, prati obalu do ušća Save.

Za šetnju postoje dve staze, jedna čija dužina iznosi 3,2 kilometra i kraća čija dužina iznosi 1,6 kilometara i svako prema svojim mogućnostima može da se opredeli za jednu od ove dve. Posetiocima će se deliti i prikladne ture sa podacima o Velikom ratnom ostrvu.

Ture će se održavati svakog utorka i petka od 11 časova i trajaće dva sata.

Poslednji termin za organizovanu šetnju je 30. avgust 2019. godine.

Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži Lido.

Potrebno je poneti flašicu sa vodom i adekvatno se obući.

Kontakt za prijavu je 062/8019-067 (Zoran Mutavdžić, savetnik na poslovima zaštite životne sredine).

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: