Drugi “Karlovci film festival” u Sremskim Karlovcima

U petak 23. avgusta u Sremskim Karlovcima počinje drugi po redu “Karlovci film festival” i trajaće do 25. avgusta. Ovaj internacionalni filmski festival će biti održan na sremskokarlovačkom kompleksu “Vidikovac” pod sloganom “Filmovi pod zvezdama”.

Festival će otvoriti naš poznati reditelj Darko Bajić, svojim novim dugometražnim dokumentarnim filmom “Linija života”, koji je posvetio životu i radu svog oca, istaknutog akademskog slikara Miloša Bajića. Nakon toga, takođe prvog dana, očekuje nas dugometražni igrani film “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića. Filmska ekipa ovog ostvarenja, pokloniće se karlovačkoj publici nakon projekcije.

Drugog dana festivala, na programu su dve takmičarske selekcije kratkometražnog filma – Regionalna i Internacionalna selekcija. Ukupno će biti prikazana 22 kratkometražna filma, a publika će imati priliku da glasa za najbolji film u obe selekcije. Svoj dolazak potvrdili su inostrani gosti, članovi filmskih ekipa iz Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Trećeg dana festivala, posetioce očekuje svečana ceremonija uručivanja nagrada i priznanja, gde će biti nagrađeni najbolji kratkometražni filmovi, istaknuti umetnici i ljudi koji su svojim radom dali trajni doprinos filmskoj umetnosti, poput našeg poznatog glumca Aleksandra Berčeka i mladog karlovačkog animatora Jakova Popova, koji je sa samo četrnaest godina postigao izvanredne rezultate na polju animacije.

Nakon ceremonije slede dva dugometražna igrana ostvarenja domaće kinematografije, ratna drama Predraga Gage Antonijevića “Zaspanka za vojnike” i novi film Nenada Mikovića “Iz ljubavi”. Filmske ekipe ovih ostvarenja, pokloniće se publici na karlovačkom Vidikovcu. Festival će se završiti žurkom zatvaranja festivala, gde će publika moći da se druži uz najbolje zvuke elektronske muzike do ranih jutarnjih sati.

Moto ovog festivala je “Ponovo radi bioskop”, a festival je nastao kao ideja mladih umetnika i studenata, uglavnom Akademije umetnosti iz Novog Sada, katedre za audiovizuelne medije, a sa željom da se bioskop vrati u Sremske Karlovce nakon 19 godina, kada je gradski bioskop zatvoren.

Ulaz na festival je besplatan, a kompletan program možete videti na sajtu.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: