Mišelinove zvezdice stižu u beogradske restorane

Francuski turistički vodič Mišelin će u decembru prvi put uvrstiti Beograd u svoj izbor najboljih restorana. Mišelinova zvezdica je svojevrstan kulinarski “oskar”, najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.

Vodič Mišelin tokom 120 godina, kada su ga pokrenula braća Andre i Eduard Mišelin, proglašava najbolje kulinarske destinacije širom sveta. Mišelinovi inspektori u anonimnim posetama restoranima ocenjuju kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma – kvaliteta korišćenih namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta. Restorani mogu dobiti do tri zvezdice, a svi dobitnici zvezdica su u Mišelinovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani u preko 30 zemalja na tri kontinenta. Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

U saopštenju francuska kompanija navodi da je ukrštanjem grčkog, turskog, mađrskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije “zaveo” inspektore Mišelinovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima.

“Geografski položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane”, ocenio je Mišelin.

Koji će restorani u Beogradu dobiti Mišelinove zvezdice biće poznato 14. decembra.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: