Tokom radnih dana, vreme van radnih sati curi kroz prste i prolazi u jurnjavi za drugim životnim obavezama. Zbog toga se često dešava da nemamo vremena ni da skuvamo ručak za porodicu, a kamoli još da sebi dodatno pripremimo nešto brzo i praktično što bismo poneli na posao.

Osim toga, i kada smo na poslu, obrok se uglavnom svede na neku brzu, nutritivno praznu i pre svega, skupu hranu od koje nam se posle spava, koja nam spušta nergiju i smanjuje radnu produktivnost.

E, pa nije nužno da bude tako. Ono što jedemo na poslu može biti zdravo, ukusno, praktično i savršeno za poneti.

Ne moraju to biti ko zna kakva zahtevna jela, koja se prosipaju iz kutija i kesa i prave nered.

Sa ovih sedam recepata za brze i hranjive grickalice izbeći ćemo pad energije i koncentracije i šećerne krize.

Svi su bogati vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima, a istovremeno jednostavni za pripremu i praktični za nošenje i pakovanje.

1. Energetske kuglice sa ovsenim pahuljicama i kikiriki puterom

Staklena tegla puna energetskih kuglica sa ovsenim pahuljicama i kikiriki puterom
Kuglice se lako pakuju u papirne korpice i kutiju, idealne za nošenje u torbi

Zašto su dobre: Ne sadrže rafinisani šećer, bogate su vlaknima i zdravim mastima, a daju dugotrajan osećaj sitosti.

Sastojci (za 10 kuglica)

  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 2 kašike kikiriki putera (100% prirodnog)
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa
  • 30 g mlevenog lana
  • 1 kašika čia semenki
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 30 g tamne čokolade (iseckane)
  • 1 do2 kašike vode (po potrebi)

Priprema

  1. Sve sastojke sjedini u posudi.
  2. Dodaj vode po potrebi kako bi se masa povezala.
  3. Oblikuj kuglice i ostavi ih u frižideru bar 30 minuta.

Ove kuglice se mogu lako spakovati u papirne korpice, pa u kutiju sa poklopcem i poneti na posao u torbi i kesi. Nema nereda ni prosipanja.

2. Humus sa štapićima povrća

Zašto su dobri: Kombinacija biljnog proteina i vlakana stabilizuje šećer u krvi i smanjuje želju za slatkišima.

Sastojci

  • 200 g kuvanih leblebija
  • 1 kašika tahinija
  • Sok 1/2 limuna
  • 1 čen belog luka
  • Maslinovo ulje, so i biber po ukusu
  • Šargarepa, krastavac, paprika – iseckani na štapiće

Priprema

  1. U blenderu sjedini sve sastojke osim povrća.
  2. Blendaj dok ne postane kremasto.
  3. Serviraj u manjoj tegli uz štapiće povrća sa strane.

Kada pakuješ ovo za posao, humus stavi u malu, najbolje staklenu posudu, a povrće u kesicu ili staklenu kutiju sa strane.

3. Proteinske kocke sa sirom i jajima

Proteinska kocka sa sirom i jajima na belom tanjiru, pored pleha sa ostatkom smese posutom rendanim sirom
Savršene su uz jogurt ili svežu salatu

Zašto su dobre: Idealan su slani zalogaj sa visokim sadržajem proteina – zasite, a ne opterećuju.

Sastojci (za 8 kocki)

  • 4 jaja
  • 100 g sitnog sira
  • 50 g spanaća (blanširanog i iseckanog)
  • 1 kašika ovsenog brašna
  • Prstohvat soli i bibera

Priprema

  1. Blanširanje spanaća: U loncu zakuvaj vodu i pripremi posudu sa hladnom vodom i ledom. Spanać stavi u ključalu vodu na 30 sekundi do 1 minut – tek toliko da omekša i sačuva boju. Odmah ga izvadi i prebaci u ledenu vodu da zaustaviš kuvanje. Procedi i dobro iscedi višak tečnosti, zatim ga sitno iseckaj.
  2. U velikoj činiji izmešaj jaja, sitni sir, blanširani spanać, ovseno brašno, so i biber.
  3. Sipaj smesu u silikonski kalup ili pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok se smesa ne stegne i lagano ne porumeni.
  5. Ohladi, iseci na kocke i spakuj.

Pre pakovanja drži u frižideru i ponesi 2–3 kocke u kutiji.

4. Rolnice od tikvica sa rikotom i orasima

Rolnice od grilovanih tikvica punjene rikotom i začinskim biljem, poslužene na drvenoj dasci
Pakuj slojevito, sa papirom između da se ne zalepe

Zašto su dobre: Lagane su, ali hranljive. Savršene kao ,,finger food” varijanta bez hleba i drugog peciva.

Sastojci

  • 1 veća tikvica, isečena na tanke trake
  • 100 g rikota sira
  • 1 kašika mlevenih oraha
  • Maslinovo ulje, limun, so

Priprema

  1. Tikvice blago posoli i ostavi da puste vodu.
  2. Napravi fil od rikote, oraha i malo limunovog soka.
  3. Namaži trake i urolaj.

Ovim rolnicama je potrebno malo pažnje prilikom pakovanja. Pakuj ih u slojevima, između stavi papir da se ne bi zalepile.

 5. Hrskavi čips od jabuke i cimeta

Cela sveža jabuka, pored nje hrskavi čips od jabuke i prah cimeta na belom tanjiru
Suši se duže, ali je ukusan i hrskav

Zašto je dobar: Ovo je pravi zdravi slatkiš. Bez dodatog šećera, prirodan i aromatičan.

Sastojci

  • 2 jabuke
  • Cimet po želji

Priprema

  1. Iseci jabuke na tanke kolutove.
  2. Pospi cimetom.
  3. Suši u rerni na 100°C 1,5 do 2 sata, uz povremeno okretanje.

Možda mu treba vremena za sušenje, ali je neverovatno ukusan i hrskav. Ako nemaš vremena tokom radnih dana, možeš ga napraviti za vikend. Samo ga drži u papirnoj vrećici i ostaće hrskav.

6. Kuvana jaja sa avokadom i semenkama

@zauveksastilom 𝐔𝐤𝐮𝐬𝐚𝐧 𝐢 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐥𝐣𝐢𝐯 𝐝𝐨𝐫𝐮𝐜̌𝐚𝐤 🥚🥑 Zdrav doručak sa kuvanim jajima je brz i lak recept koji možete pripremiti za sebe. Video govori celu pripremu. Čekam vaše utiske 🤗 Prijatno 👌 #avokado #kuvanajaja #dorucak #zdravahrana #breakfast ♬ original sound – Zauveksastilom


Zašto su dobra: Kombinuju zdrave masti i proteine, pa su odlična alternativa klasičnim sendvičima.

Sastojci

  • 2 kuvana jaja
  • Polovina avokada
  • Malo limunovog soka
  • Kašičica semenki bundeve ili suncokreta

Priprema

  1. Iseci jaja na polovine.
  2. Avokado zgnječi zajedno s limunom i premaži jaja.
  3. Posipi ih semenkama.

Najlakše je poneti ih u kutiji sa pregradama kako se ne bi razmazalo.

 7. Domaći granola mix


Zašto je dobar: Ne sadrži skrivene šećere i aditive, lako se menja iprilagođava ukusima, a ti imaš kontrolu nad svakim sastojkom koji si stavio/la.

Sastojci

  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 30 g badema
  • 20 g kokosa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Suvo grožđe ili brusnice (po želji)

Priprema

  1. Pomešaj sve osim suvog voća.
  2. Peci na 160°C 15 dp 20 minuta. Promešaj na pola pečenja.
  3. Dodaj suvo voće kada se ohladi.

Možeš pakovati granolu u male kese ili tegle i nositi na posao bez straha da će se nešto razliti.

I zdravlje i posao? Može!

Svaka od ovih grickalica je nutritivno bogata, zdrava i daje tvom telu sve što mu treba čak i kada si u žurbi, čak i u danima kada je frka tolika da nemaš vremena za pauzu.

Od sada, više nema izgovora. Svi ovi mali, a moćni obroci spremaju se brzo i pakuju lako.

Osim toga, pomažu ti da zadržiš fokus, energiju i raspoloženje tokom dana, bez pada šećera i stresa.

A najbolje od svega je što ne moraš biti profesionalni kuvar da bi ih spremio/la.

Evo nekoliko dodatnih saveta kako da sve bude još brže i praktičnije:

  • Pripremi grickalice uveče ili tokom vikenda za celu nedelju.
  • Kombinuj različite vrste – slatko, slano, hrskavo –  i budi uvek sit/a i zdrav/a.
  • Uvek nosi uz sebe neku zdravu užinu, to sprečava impulsivne odluke.

U ovom članku ima čak sedam recepata, što znači da možeš svaki dan nositi različite kombinacije i da ti ostane i ,,kusur” za narednu nedelju.

Samo malo organizcije i još manje vremena dovoljni su da obezbediš sebi zdrav obrok onda kad ti je najpotrebnije – kada radiš, kada si u gužvi i pod stresom.

I telo i novčanik će ti biti zahvalni!

Da li si već probao/la neki od ovih naših recepata? Kako ti se dopalo?

Piši nam utiske, radujemo im se.

P.S. Ponudi i omiljenog kolegu nekom od grickalica, možda i njega/nju podstakneš da se zdravije hrani na poslu.

Prijatno!

Ilijana

Autor Ilijana

Ilijana Jovanić istražuje život kroz priče o malim, ali ključnim ritualima – od savršene šoljice kafe do trikova koji osvajaju garderobu. Svaki njen tekst nosi dozu duha i praktičnosti.