Dve hladne kafe na stolu, okružene zrnima kafe

Leto kalendarski još nije ni stiglo, a već se suočavamo sa tropskim temperaturama. Već od ranog prepodneva tražimo načine da se rashladimo, posežući za hladnim napicima, kockicama leda, sladoledom.

Ali, šta ako nam se baš pije kafa, a sama pomisao na vruć napitak na 35+ stepeni nam je odbojna? Pa, naravno, tu su hladne kafe. I te kako je moguće uživati u omiljenom napitku tokom toplih dana.

Hladne kafe više nisu samo brzo rashlađena verzija klasičnog espressa. Danas su to osmišljeni, ukusni i vizuelno atraktivni napici koji spajaju aromu kafe sa osveženjem koje nam je toliko potrebno.

Bilo da volite bogat ukus espressa, blagu aromu kafe s mlekom ili ste avanturista koji eksperimentiše sa ukusima poput kokosa, karamele ili čokolade, postoji hladna kafa idealna za vas.

U nastavku vam donosimo 5 najpopularnijih recepata za hladne kafe koje će ovog leta osvojiti ljubitelje kafe širom sveta.

Svaki od ovih recepata je jednostavan, brz i jasan, tako da ih možete samostalno napraviti kod kuće, za svega nekoliko minuta.

Spremite kockice leda, izaberite svog favorita i uživajte u kafi koja uzbuđuje vaša čula i rashlađuje.

1. Dalgona ledena kafa


Ova korejska kafa je postala planetarni hit zbog svoje pene i fotogeničnog izgleda.

  • Vreme pripreme: 5 min
  • Porcije: 1
  • Kalorije: oko 180 kcal
  • Cena: oko 150 RSD

Potrebna oprema

  • Mikser ili ručna žica za mućenje
  • Čaša
  • Kašika

Sastojci

  • 2 kašičice instant kafe
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice tople vode
  • 200 ml mleka (biljnog ili kravljeg)
  • Kockice leda

Priprema

  1. U manjoj činiji sjediniti instant kafu, šećer i toplu vodu.
  2. Mutiti mikserom ili ručno dok ne postane gusta pena (oko 3 do 5 minuta).
  3. U čašu staviti led, naliti mlekom do ¾ visine čaše.
  4. Pažljivo staviti kašikom umućenu kafu na vrh mleka.
  5. Promešati pre konzumiranja ako želite ravnomeran ukus.

2. Domaći Cold Brew

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koppa coffee (@koppacoffee)

Ovo je sjajan izbor hladne kafe za one koji vole blagu, aromatičnu kafu sa manje gorčine. Pravi se unapred i traje nekoliko dana.

  • Vreme pripreme: 10 min (+12h za ekstrakciju)
  • Porcije: 4
  • Kalorije: oko 5 kcal po porciji
  • Cena: oko 200 rsd za celu litru

Potrebna oprema

  • Tegla sa poklopcem
  • Cediljka i filter/gaza
  • Kašika

Sastojci

  • 100 g krupno mlevene kafe
  • 800 ml hladne vode

Priprema

  1. U teglu staviti kafu i sipati hladnu vodu.
  2. Dobro promešati, zatvoriti i ostaviti u frižideru od 12 do 18h.
  3. Procediti kroz gazu ili filter za kafu.
  4. Sipati preko leda, dodati mleko ili sirup po želji.

3. Iced Caramel Macchiato

Staklena čaša sa iced caramel macchiatom
Bogata, hladna kafa sa umešanim karamel sirupom

Ova varijanta hladne kafe oduševiće sladokusce koji vole da isprobaju različite zanimljive dodatke u svom napitku.

  • Priprema: 7 minuta
  • Porcija: 1
  • Kalorije: oko 180 kcal
  • Cena: oko 250 RSD

Potrebna oprema

  • Čaša
  • Kašika
  • Espreso aparat

Sastojci

Priprema

  1. U čašu stavte led i mleko.
  2. Dodajte karamel sirup i promešajte.
  3. Polako dodajte espreso preko mleka.
  4. Po želji ukrasite sa još malo karamele preko.

4. Kokos ledena latte kafa

Visoka staklena čaša sa kokos ledenom latte kafom
Slatko, hladno i osvežavajuće

Egzotičan ukus kokosa i blaga kafa čine ovaj napitak idealnim za vrelo letnje popodne, kada vam treba nešto da vas zasladi, rashladi i podigne energiju za ostatak dana.

  • Vreme pripreme: 5 min
  • Kalorije: oko 120 kcal
  • Cena: oko 200 RSD

Potrebna oprema

  • Šejker ili tegla s poklopcem
  • Čaša

Sastojci

  • 1 kašičica instant kafe ili 50 ml jake kafe
  • 150 ml kokosovog mleka
  • 50 ml vode
  • 1 kašičica šećera ili sirupa po želji
  • Led

Priprema

  1. Sve sastojke osim leda staviti u šejker ili teglu i dobro promućkati.
  2. Sipat u čašu preko leda.
  3. Po želji ukrasiti kokosovim listićima.

5. Ledeni espresso macchiato

Staklena šolja sa ledenim espresso macchiatom
Napravite ovu kafu i uverite se zašto se našla u naslovu jednog od ovogodišnjih evrovizijskih hitova

Ako imate aparat za espresso, ovaj klasični ledeni napitak vam donosi savršen balans snage, punog ukusa kafe i osveženja.

  • Vreme pripreme: 5 min
  • Porcije: 1
  • Kalorije: oko 90 kcal
  • Cena: oko 200 RSD

Potrebna oprema

  • Espresso aparat
  • Čaša

Sastojci

  • 1 dupli espresso (oko 60 ml)
  • 100 ml mleka
  • Kockice leda
  • Sirup od vanile ili karamele, po želji

Priprema

  1. Napravite dupli espresso i ostavite da se kratko prohladi.
  2. U čašu stavite led, dodajte mleko i eventualno sirup.
  3. Pažljivo sipajte espresso preko, da se dobije slojevit izgled.

Rashladite se uz omiljeni napitak – sada znate kako

Jasno je da ne morate da se odreknete kafe zbog vrućina, naprotiv. Potrebna vam je samo kafa po želji, led, voda i mleko, kao i neki sirup ili kokos, ako volite slatke kafe.

Svaki od ovih napitaka je prilika da uživate u kafi na potpuno nov način, čak i tokom najtoplijih dana. Vreme je da ih isprobate i pronađete svog letnjeg favorita.

Čak i ako nemate aparat, možete napraviti penušavi kapućino uz pomoć obične tegle i malo strpljenja – sve što vam treba već je u kuhinji.

Još jedna prednost ovih hladnih kafa je ta što zaista podležu svakoj vašoj ideji i želji. Možda ste dodali malo čokolade, mentu, cimet ili čak kuglu sladoleda?

Ispoljite svoju kreativnost u igri sa kafom i javite nam koji od ovih recepata vam je omiljen i da li ste i šta promenili ili dodali. Podelite svoje varijacije i utiske u komentarima, priložite fotografiju.

Leto je tek na pragu, a inspiracija je u vašim čašama. Vreme je za uživanje!

Ilijana

Autor Ilijana

Ilijana Jovanić istražuje život kroz priče o malim, ali ključnim ritualima – od savršene šoljice kafe do trikova koji osvajaju garderobu. Svaki njen tekst nosi dozu duha i praktičnosti.