METROPOLITAN FASHION DAY: SAVREMENA UMETNOST KAO INSPIRACIJA

Nema aplauza i nema revije. Nema prvih i drugih redova. Svakako ima oduševljenja onim što su sinoć, po drugi put ove godine, prikazale svojim talentom i maštovitošću studenktinje modnog dizajna Univerziteta Metropolitan Jelena Borisavljević, Ivana Marčak, Jovana Branić, Sandra Šumarac, Luna Mitić, Nikolija Rajković, Samra Hamzić, Katarina Krajnović, Irena Čuturić i Marija Radišić.

Sinoć održan, treći po redu, Metropolitan Fashion Day čija je tema “Contemporary” samo je nastavak briljirajućeg starta ovih deset mladih dizajnerki. Svoje modele premijerno su predstavile na 44. Beogradskoj nedelji mode, na kojoj su dobile ovacije za svoj rad.

U okviru predmeta modni marketing pod mentorstvom doc.dr Milice Slijepčević, studentkinje treće i četvrte godine dobile su zadatak da naprave modele po uzoru na dela umetnika 20. veka koji ih inspirišu. Inspiracije su našle u delima Renea Magrita, Kazimira Maljevića, Marka Rotkoa, Tadao Andoa, Augusta Herbina i Đakoma Bala. Nesvakidašnji modeli, neprenaglašena doza ekstravagantnog, unikatni i posebni, prihvatljivi su i za 21. vek.

Veliki broj ljudi došao je da podrži mlade nade srpske modne scene. Prostorije kluba Ben Akiba bile su popunjene, a publika se gurala da uslika, bukvalno govoreći, ova umetnička dela.

Od istraživanja, preko skica, do same realizacije bilo je potrebno gotovo mesec i po dana. Na poseban način spojile su razlike i sličnosti savremene umetnosti 20. i 21. veka, kao i vremenske oscilacije u okviru tadašnje umetnosti i mode koja se stvara i neguje danas.

Izložbom je predstavljen spoj različitih stilova. Očekujemo nove, sveže ideje i još puno uspešno odrađenih zadataka. Za ova imena će se tek čuti, a nama, u međuvremenu, ne preostaje ništa drugo nego da im poželimo sreću u daljem radu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: