Vatreni flamenko na fotografijama u Institutu Servantes

Izložba fotografija “Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština” biće otvorena 14. februara u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Na izložbi će biti prikazani radovi španskog fotografa Dijega Galjarda Lopesa čija kolekcija sadrži preko 36.000 fotografija emotivnog i vatrenog flamenka. Njegovi radovi izlagani su u galerijama širom sveta, od Fesa, Rabata i Lisabona, pa sve do Rija de Žaneira.

Autor je kolekciju sakupljao godinama obilazeći kako velike koncerte tako i male klubove, okupljanja i takmičenja širom Španije i sveta, tragajući za “dušom” flamenka.

Postavka se sastoji od tri serije fotografija, od kojih prva, nazvana “Ženski glasovi flamenka” predstavlja poseban omaž ženskom flamenko pevanju. Reč je o realnim portretima, koji su nastajali u toku izvođenja i nisu retuširani. Upotrebom grafike i digitalne umetnosti biće predstavljena serija “Unlimited/Flamenco.Crom”, savremenija vizija flamenko umetnosti koja će krasiti izloge Instituta Servantes u Beogradu. Serija fotografija koja je obeležila stvaralaštvo ovog autora jeste “Flamencuras”, crno-beli doživljaj nekih od najvećih imena iz sveta španskog flamenka. Spoj tri varijante umetničkog izraza koje su nastale stapanjem vokalne muzike, plesne umetnosti i muzičke pratnje, poznatih još kao cante, baile i toque, upravo su termini kojima je Institut Servantes želeo da nazove ovu retrospektivnu izložbu.

U saradnji sa festivalom Guitar Art, gitarista Dušan Popović Lipovac izvešće kraći recital na otvaranju izložbe. Pre samog otvaranja, od 18 časova organizovan je vođeni obilazak postavke za sve zainteresovane, u pratnji autora fotografija Dijega Galjarda.

Flamenko je uvršten na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, prepoznajući tako njegovu sadašnjost, prošlost i budućnost, njegovu tradicionalnost i avangardnost, kao i činjenicu da predstavlja jedan od najbogatijih i najsloženijih kulturnih izraza. Ukoliko želite da otkrijete više o strastvenom plesu sa juga Španiju, izložbu možete posetiti do 31. marta, a ulaz je besplatan.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: